CITAT (Bee @ 19-06-2008, 20:49)

Rostbiff och potatisgratäng är en svensk klassiker! Urgott! Och då passar det fint med en rödvinssås vid sidan om som andra har sagt. Om man nu måste ha sås. En god gratäng kräver ingen sås alls vid sidan om.
Å andra sidan: Min engelska väninna (rostbiffens hemland = UK) föreslog för flera år sen att göra en löksås på rå lök, dvs Sauce Bechamel - vit sås - med hackad rå lök i, men det skall vara packat med lök! Detta har jag använt mig av sen dess och det som tar slut först är såsen! Den blir mer som stuvning än sås. Friskt lökigt och gott.
Min väninna föreslår förstås också mintsås men det har jag lämnat därhän. Den blir lite urvattnad i smaken tillsammans med potatisgratäng. Passar bättre till kokt potatis eller helt enkelt lamm men det var ju inte aktuellt här denna gången

Löksåsen är kanon. Den kör jag till fläsk och potatis. Urgott.
Men har man potatisgratäng, tycker jag såsen är överflödig, då grattängen är saftig nog.
Salladen är ett måste tycker jag, den skall vara fräsch som en sommarvind