Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Babyspenat..., Vad är det som gäller?
          Jimbo79
          Inlägg 23-06-2008, 21:34
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 87
          Medlem sedan:
          14-03-2007
          Medlem nr: 9 346



          Hej på er!

          Det är mitt första år som spenatodlare och jag har främst tänkt använda den till att äta rå i en mixsallad.
          Jag har dock för mig att det är något visst med spenat, dvs. att man måste/bör tillaga den för att den inte ska bli för mycket för magen. Däremot ska man kunna äta de små bebis bladen direkt, som de är men jag är osäker på var gränsen går för när de måste förvällas... eller om jag fattat helt fel.

          Skulle någon van spenatodlare kunna redogöra för vad som gäller?
          Är bladen nedan för stora för vad magen föredrar eller vad säger ni?

          Bifogad fil  Babyspenat.jpg ( 404.05k ) Antal nedladdningar: 58


          Tack på förhand!

          Mvh, Jimmy

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Platinum
          Inlägg 26-06-2008, 07:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Babyspenat kan man äta rå.

          Äldre spenat ska man tillaga först och främst för att den är så mastig, kroppen har svårt att bryta ner den så man kan få gaser.

          CITAT
          Spenat är nyttig och näringsrik mat
          Spenat är näringsrik mat fylld med vitaminer, mineraler och fibrer. Spenat innehåller däremot lite kalorier och fett och näringsdensiteten är därför hög.

          Spenat innehåller mycket K-vitamin och A-vitamin och en portion ger mer än dagsbehovet. Det samma gäller C-vitamin, mangan och folsyra.

          För de viktiga mineralerna magnesium och kalium ges mer än halva dagsbehovet i en liten portion. Dessutom innehåller spenat rikligt med kalcium och en liten portion kan ge ungefär 30 - 40% av dagsbehovet.

          Detta gör spenat till bra mat för den som lider av högt blodtryck. Mineralerna kalium, mangesium och kalcium kan alla medverka tillsammans med andra åtgärder till ett lägre blodtryck. Kombinera i detta fall gärna med magra mejeriprodukter.

          Näringsämne Mängd
          Vitamin A 23000 IU
          B1-vitamin 0,30 mg
          B2-vitamin 0,65 mg
          B3-vitamin 2,45 mg
          B6-vitamin 0,70 mg
          Folsyra 660 mcg
          Vitamin C 97 mg
          E-vitamin 6,9 mg
          Vitamin K 1360 mcg
          Fosfor 170 mg
          Järn 9,3 mg
          Kalium 1910 mg
          Koppar 0,45 mg
          Mangan 3,1 mg
          Magnesium 270 mg
          Kalcium 340 mg
          Molybden 17 mcg
          Zink 1,8 mg
          Fibrer 9,2 g

          Värdena avrundande. Avser per 100 kalorier.

          Antioxidanter i spenat
          Spenat ger ett allsidigt tillskott av antioxidanter. Det handlar bl.a. om ämnet lutein, som bl.a. tros kunna skydda ögat.

          Andra antioxidanter i spenat inkluderar: A-vitamin och förstadier, C-vitamin, Coenzym Q-10, E-vitamin, koppar m.fl. nyttiga ämnen.

          Oxalsyra och nitrat
          Spenat innehåller en del oxalsyra. Oxalsyran kan kanske hindra en del av mineralämnena, inklusive kalsium, från att absorberas. Har man haft problem med njursten brukar det ibland rekommenderas att man ska vara försiktig med livsmedel som innehåller oxalsyra.

          Spenat ska inte förvaras i rumstemperatur efter att den tillagats. I spenat finns nämligen nitrat som kan omvandlas till nitrit. Nitriter försämras syretransporten i blodet och misstänks kunna bilda nitrosaminer vilket är cancerframkallande. För spenat som förvaras korrekt anses detta inte en aktuell risk.

          Opioida peptider i spenat
          Spenat, liksom en del andra grönsaker, innehåller morfinliknande ämnen. Att dessa ämnen skulle påverka oss i den mängd som finns i spenat verkar otroligt och det särskilt som någon beroendesjukdom kring spenat inte är känd.

          Ämnet som finns i spenat är i vilket fall som helst rubiscolin.

          Källa: nyfikenvital.org






          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-10-2025, 00:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon