Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Första året med vin.., Beskära, pincera??
          catlady
          Inlägg 26-06-2008, 10:18
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 475
          Medlem sedan:
          19-03-2006
          Medlem nr: 7 256



          Jag har två vin i mitt växthus; Riesling och Himrod. De har växt mycket detta första år, och Rieslingen gör redan små klasar. Jag har förstått att jag inte kan förvänta mig någon ätbar frukt första och kanske andra året, men vad mer ska jag veta? Ska jag beskära/pincera dem nu? Eller vänta tills i höst?
          Himroden har delat sig redan nere vid marken - ska jag beskära och lämna endast en stam?
          Tacksam för svar!

          Himrod
          Bifogad fil  IMG_2589.jpg ( 261.3k ) Antal nedladdningar: 57
          Bifogad fil  IMG_2590.jpg ( 250.37k ) Antal nedladdningar: 77


          Riesling
          Bifogad fil  IMG_2591.jpg ( 256.06k ) Antal nedladdningar: 56
          Bifogad fil  IMG_2592.jpg ( 135.27k ) Antal nedladdningar: 51



          --------------------
          God odlingslycka!
          Hälsningar från Katarina ute på landet i zon 1
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          RibesRubusVitis
          Inlägg 26-06-2008, 12:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 134
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Finns det bara plats, och rankorna inte skuggar något viktigare, behöver du inte klippa alls. Alla blad samlar näring som hjälper rötterna och gör växten bättre rustad för vintern. Se bara till att binda upp dem, precis som du redan gjort, efterhand som de växer vidare.
          När du räknar med att kunna skörda druvor, bör du gallra bort en del klasar. Växer druvorna tätt, kanske du måste gallra inom varje klase. På så vis blir återstoden sötare och godare.

          Det stora beskärningsjobbet kommer vid nyår eller så. Då tar du bort nästan allt som vuxit fram under året, så att bara två knoppar återstår på varje reva. I södra Sverige kan man kanske tillåta sig flera grenar på varje stam, om växthuset har plats.
          Genom att skära hårt ger du vinrankan en kraftigare stam nertill som orkar bära upp ett tungt grenverk och tunga druvklasar. Vänta alltså inte tills vinstocken nått ”lagom” höjd.
          Och det som du sedan klipper bort vid nyår duger utmärkt som sticklingar till nya vinrankor…
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-01-2026, 18:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon