|
Finns det bara plats, och rankorna inte skuggar något viktigare, behöver du inte klippa alls. Alla blad samlar näring som hjälper rötterna och gör växten bättre rustad för vintern. Se bara till att binda upp dem, precis som du redan gjort, efterhand som de växer vidare. När du räknar med att kunna skörda druvor, bör du gallra bort en del klasar. Växer druvorna tätt, kanske du måste gallra inom varje klase. På så vis blir återstoden sötare och godare.
Det stora beskärningsjobbet kommer vid nyår eller så. Då tar du bort nästan allt som vuxit fram under året, så att bara två knoppar återstår på varje reva. I södra Sverige kan man kanske tillåta sig flera grenar på varje stam, om växthuset har plats. Genom att skära hårt ger du vinrankan en kraftigare stam nertill som orkar bära upp ett tungt grenverk och tunga druvklasar. Vänta alltså inte tills vinstocken nått ”lagom” höjd. Och det som du sedan klipper bort vid nyår duger utmärkt som sticklingar till nya vinrankor…
|