Surdeg av Vete 1. Mixa 200 g (2 dl) vatten och 150 g (2,5 dl) vetemjöl så att degen blir slät.
2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
3. Tillsätt 100 g (1 dl) vatten och 80 g (1,5 dl) vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn.
4. Tillsätt ytterligare 100 g (1 dl) vatten och 80 g (1,5 dl) vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn.
Surdeg av Råg
1. Mixa 200 g (2dl) vatten och 150 g (2,5 dl) rågmjöl så att degen blir slät.
2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
3. Tillsätt 100 g (1 dl) vatten och 50 g (1 dl) rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn.
4. Tillsätt ytterligare 100 g (1 dl) vatten och 50 g (1 dl) rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn.
Några att tänka på:
När du använt surdegen, ställ in den överblivna degen i kylskåpet.
Dagen innan du ska baka med surdeg "matar" du den med vatten och mjöl så att konsistensen blir som våffelsmet.
Surdeg håller sig länge i kylen, men i rumstemperatur kan den bli dålig på en dag.
Tänk på att surdegen växer i rumstemperatur och blir 6 gånger så stor som grundblandningen. Använd en väl tilltagen skål.
Allt enligt "Riddarbageriets Bröd"-bok/Johan Sörberg
|