Ett bra sätt som fungerar i de flesta fall är den s.k. tallriksmodellen.
Innebär att varje mål man äter så delar man in sin måltid i en tallrik med fyra lika stora delar. På en del lägger man protein (kött, fisk, ägg...), på en del kolhydratrik mat (som ris, potatis, pasta, couscousgryn... gärna fullkornsvarianter) och på de två återstående delarna grönsaker som ju också innehåller kolhydrater men väldigt långsamma sådana och de hjälper till att behålla mättnadskänslan länge (kokta, råkost, allt vad grönsaker heter men helst inte tillagade i matfett, stuvade eller med feta såser) ( Sås kan ju göras av krossade tomater, eller andra kokta grönsaker körda i mixer till en slät puré med örtkryddor t.ex...) Grönsaker får man gärna ta om av ifall man fortfarande är hungrig efter denna tallrik.
Måltiden bör avslutas med en frukt som ger snabba kolhydrater och stoppar eventuellt sötsug.
Den här måltidsmodellen garanterar en välbalanserad måltid. äter man så två gånger om dagen samt en nyttig frukost så är man på god väg!!!
Redigerat av Rosmarin: 18-07-2008, 12:56