Om du med stå kvar menar att det finns stjälkar kvar på plantan/plantorna så låt dem vara. Jag anser att säsongen för rabarberskörd är över vid midsommar. Plantorna behöver ju ha kvar blad för att dra ner näring till rötterna, som den perenn den är.
Jag gör det enkelt för mig och gör en slags rabarberkompott som funkar till både gräddglass och filmjölk: Skicka ner rabarberbitar i en gryta, tillsätt ev. en aning vatten. Slå på plattan men ta det försiktigt med värmen. Låt rabarbern "smälta", rör om ett par gånger. Hur lång tid det tar beror på hur tidigt man tagit rabarber, 10-20 minuter normalt sett.
Sen drar jag grytan från plattan, och kryddar med kardemumma och/eller kanel samt sötar gärna med honung efter smak.
Jag fryser in i småbyttor och tar fram eftersom.
Mamma gjorde en rabarbermarmelad som var grymt god speciellt till scones. Jag har receptet nånstans, ska se om jag kan hitta det.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|