Jag kan inte låta bli att komma dragandes med Plommon-chutney nu igen, den är riktigt god till all möjlig mat, ostbrickor mm.
1 1/2 kg plommon (räkna plommonen så att du kan fiska upp alla kärnor) 1 dl vatten saft av 2 pressade citroner 1 kg (12 dl) strösocker 4-5 msk salt 1/2 kilo skalad och grovt hackad röd eller gul lök skalade hackade klyftor av en hel stor vitlök 3 dl vinäger 1/2 dl gula senapsfrön 2 msk hel koriander (om man gillar koriander, jag brukar utesluta detta) 1 tsk chilipulver 1-2 tsk kajennpeppar
Räkna frukten, skölj men skala inte. Lägg tillsammans med 1 dl vatten i tjockbottnad kastrull. Koka under lock i 30 min. Ta upp alla kärnor med hålslev. Häll i alla övriga ingredienser utom cayennpeppar. Koka sakta o försiktigt utan lock i 55-75 min. Smaka av med cayennepeppar. Häll upp på burkar och förvara svalt.
Passar bra till allt möjligt, t ex grillat, stekar och till ostbrickan (jättegott med Brieost)!
|