Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Skördade av cayennen!, Det bränns!
          Kee
          Inlägg 06-08-2008, 16:46
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          28-10-2007
          Medlem nr: 13 014



          Upptäckte idag till min stora glädje att cayennen fått röd färg. Jag tolkar det som att den är redo att skördas. Sagt och gjort, en av de röda frukterna knipsades av och först provsmakade jag spetsen och tyckte väl inte att det smakade så märkvärdigt. Ner med det i grytan ändå, sen provsmakade jag precis vid fästet, den delen som skulle slängas och nu sitter jag här med svedda läppar! Jäklar i min låda vad starkt! Här kommer en bild på en av växterna som har fått färdig frukt:

          Snygg planta!


          Hoppas bara grytan är ätbar nu (ska precis äta av den).


          --------------------
          Balkongodlare och skogsträdgårdsidealist
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          chilihead
          Inlägg 20-08-2008, 20:16
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          05-03-2006
          Medlem nr: 7 179



          CITAT (Kee @ 19-08-2008, 20:45) *
          Fick den äran att skörda mer idag och blev då lite vågad och hade i två frukter i en stor gryta. Mycket gott måste jag säga, ngt helt annat än den i pulverform! Men nu slog mig en ny fråga, kan frukten hänga kvar "för länge" på plantan? Jag menar så att den ruttnar eller förlorar sin smak? Kan plantan "säga till" på något sätt att det är dags att skördas utöver färgskiftningen hos frukterna? För de frukter jag skördat har suttit kvar ganska hårt och jag har fått bryta av dem från plantan och jag vill ju inte missa hela skörden bara för att jag väntade för länge.


          Du kan låta dem hänga så länge du vill egentligen. En av mina vänner som fått frön av mig lät sina cayenner torka på plantan smile.gif

          Det var en fin planta, men inte särskilt stor. Förstår inte att du är rädd att inte kunna göra av med det wink.gif När jag kokade min senaste batch sås på ~1,5 liter, så använde jag 40 röda chilis av olika sorter. Så visst går det åt!

          Om du vill spara chili så finns det en mängd saker du kan göra.

          Sås fungerar utmärkt. Recept knåpar man enkelt ihop själv om man är lite lagd åt mathållet annars kan man googla rätt på något. Mina recept delar jag tyvärr inte med mig av wink.gif

          Du kan lägga in chili. Koka upp vinäger med lite salt och häll i burkarna där du stoppat hel eller skivad chili med lite vitlök. Håller länge och smakar bra.

          Det man ska tänka på vid inläggningar och såser är att ha något som sänker ph-värdet för hållbarheten. En väl kokad chilisås håller ett halvår i rumsteperatur och antagligen väldigt mycket längre i kylskåp.

          Lägg inte in i olja så länge du inte är ute efter chiliolja. Chilis blir bara svampiga, sladdriga och oätbara i olja.

          Lycka till kamma hem skörden!


          --------------------
          Stolt ägare av Gävle Chili-Farm
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 14:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon