Det finns en bok som heter Claras trädgård av Clara Block Hane, i vilken hon skriver mycket uppskattande om olika sorters bär. Tyvärr är många av dem svåra att få tag i. Jag kan inte gå i god för att de verkligen är goda, men här är några av hennes rekommendationer:
Hallon: Mormorshallon "världens godaste bär!" Risarp Dessert "stora, fasta, goda bär något åt det syrliga hållet" Lloyd George "hallonens Rolls Royce" "perfekt formade, sagolik arom, god smak" Splont Explorer Schönemann "mängder av stora, vackra, goda bär" Golden Queen "ädel sötma och fin arom" Allgold "guldgula, hjortronfärgade bär med mycket arom och fin balans mellan syrlighet och sötma"
Krusbär: Invicta "stora, gula krusbär och en rik skörd" Jacob "gulgröna bär" "stora" Martlet "stora, mörka, goda bär"
Röda och vita vinbär: Jonkheer van Tets "riklig skörd" "kanske inte den godaste smaken" Red Lake "smakar fenomenalt bra" Rubina "lär vara ännu bättre" Stansa "inte så långa klasar men vackert röda och välsmakande bär" Gullan "vackra klasar och riklig avkastning" Bianca "ovanlig men alldeles enastående"
Svarta vinbär: Risarp "delikat smak, ovanligt söt" "rikare och tidigare skörd än de flesta andra sorter" Storklas och Öjebyn "inte fullt lika goda att äta färska, men hållbara och mycket bra till att sylta och safta"
--------------------
Skåne, zon 1
|