Här är ett recept på RYSK SALTGURKA, avsett för en sats på 5 kg hela små gurkor. En läckerhet, helt utan socker!
Ingredienser: små gurkor, vatten, salt, vitlök, gul lök, svartvinbärsblad, hel kryddpeppar, krondill.
Koka upp 5 l vatten med 2,5 dl salt. Låt kallna. Lägg några svartvinbärsblad i botten av en hink. Lägg i ett varv tvättade gurkor. Ovanpå gurkorna ett lager av 2 vitlöksklyftor rejält med skivad gul lök 1 dillstjälk skuren i bitar 1 dillblomma svartvinbärsblad 5 kryddpepparkorn. Fortsätt att rada gurkor och övriga ingredienser turvis. Häll till sist på den kalla saltlagen. Lägg på en tallrik med tyngd och ett lock på hinken Förvaras svalt, hållbar flera månader i källartemperatur.
--------------------
Zon 2-3, en gammal trädgård med höjdskillnader på över 4 m. Gillar förvandlingar - med berg, sten och växter som material
|