Kan det här vara något (saxat från www.fruktogront.se)
TIDIGA SORTER: Honeoye: stort, runt, vackert högrött, genomfärgat bär. Ett utmärkt bär för saftning och kokning med distinkt och hållbar jordgubbssmak. Den största sorten i svensk odling. Zefyr: stora bär med klart röd färg och en syrlig, frisk smak. Närmarknad och självplock.
MEDELTIDIGA SORTER: Korona: stora, röda och koniska bär med god, söt smak. Lättplockad men något svårsnoppad. Sorten är omtyckt för den goda smakens skull som är söt med svag arom. Polka: mörkt röd, genomfärgade och ganska fasta bär. Bären är medelstora till stora. Odlas mestadels för lokal försäljning och självplock. Sengana: medelstora till små, mörkt röda, genomfärgade och fasta bär. Smaken är syrlig och aromatisk. Gammal sort som odlas för närmarknad och självplock.
SENA SORTER: Dania: stort till medelstort, fast, ganska ljusrött bär med mild och svag arom. Bounty: mörka, genomfärgade, fasta, medelstora bär. Smaken är god och söt. Odlas mestadels till närmarknad och självplock. Dessutom odlas ytterligare ett 20-tal sorter som till exempel Elsanta, Kent, Pegasus, Emily och Cavendish.
DET VISSTE DU INTE OM JORDGUBBAR Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt där de små ”kärnorna” på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.
/Lasse
|