Medlem
Antal inlägg: 154
Medlem sedan: 30-10-2002
Medlem nr: 6
Halvera och kärna ur plommonen och packa dem i en glasburk med tätt skruvlock. Krossa tio-femton av kärnorna ( vik en dem i rent tyg och slå med hammare mot en kraftig skärbräda eller huggkubbe) och lägg skärvorna i glasburken. Häll på enkel konjak så det täcker och låt detta stå i rumsvärme en månad. Sila av (plommonen kan ätas med glass eller vispad grädde eller använd dem i en god mjuk kaka, särskilt uppskattad av nykterister). Häll likören i en ren flaska. Efter ett par månader häller du över likören i en vacker flaska och provsmakar. Var försiktig när du häller så att inte den värsta bottensatsen följer med. Blir bättre ju längre den står. Jag har en från -96, den smakar gudomligt, len och fruktig, inte så söt. Perfekt till en eftermiddagspaus i sensommarträdgården!
Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153
Nu provar jag, men modifierar receptet. Konjaken som fanns hemma var för dyr... Det blir vaniljvodka i stället. Eller mörk rom, finns det också för mycket av.
Får återkomma om några månader med besked om smak, eller år.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.