50 cm tillväxt på ett äpple satt 2005 är god tillväxt som visar att trädet har det bra. Det är vad man bör eftersträva också. Har man mindre tillväxt kan man jordförbättra för att få igång tillväxten för att garantera sig om att äppelträdet kommer att klara sig opå platsen och dessutom bli ett träd inom rimlig tid.
Det är ett genomsnitt man gör när man talar om trädens tillväxt, dvs man kollar skott nere, uppe, på södersidan och norrsidan, och uppskattar genomsnittet. De lägst sittande grenarna brukar normalt växa minst, så säkert är den genomsnittliga tillväxten högre i ditt träd, vilket är bra tillväxt. Jag brukar säga att från 50-100 cm tillväxt vill man ha de första åren på äpple, iallafall de flesta sorter.
På Gravensteiner tycker jag att 1,6 meter till lägsta krongrenarna är lite lågt, men det beror mycket på hur de är vinklade och vad platsen tål i form av grenverk som böjer sig ned så att man inte kan gå under. Hade det varit Åkerö eller transparente Blanche hade man kunnat behålla en sådan gren i ett ungt träd och ändå när trädet blir äldre kunnat gå under dem, eftersom de vill växa med krongrenarna uppåt innan de bildar krona.
Men gravensteiner vill gärna tidigt växa lite lutande. Om du tänker dig att det från de lägst sittande grenarna bildas ett grenverk som förgrenar sig ca 1 000 gånger och får grenar och frukt som väger ca 300 kilo och att de sträcker sig 5-6 meter ut från stammen åt alla håll - kolla om du tror att det innebär att du inte kan gå under trädet. Jag befarar det.
Det är ingen nackdel att stamma upp ett äppelträd. Som du märker sätter kronan ovanför de grenar man tog bort fart och man får snabbt en krona på högre höjd, som minskar risken att man eller någon annan senare måste grovakapa.
Flaxss - om dian träd fungerat utan stödvattning i september så är det bara att fortsätta. Men träd har vätska i grenarna året om. Med den energi i form av kolhydrater, socker, som de skapar på sommaren fryser inte vätskan.
Redigerat av Cilla: 19-09-2008, 12:30
--------------------
|