Ja den här sommaren är det inte mycket som varit sig likt. Jag har dock i några år lyckats övervintra björnbär som är taggfritt och härdigt till zon 3 på sin höjd, fast vi bor i zon 5, genom att linda in plantan i säckväv fodrad med vit täckväv på vintrarna. Jag undrar bara: (alla bär hinner aldrig mogna här fast det blir massor av kart) men dom som blivit mogna - när jag plockar av ett bär så sitter alltid den vita halvgenomskinliga "plippen" kvar i bäret fastän det lossnar lätt från kvisten - när man plockar hallon så lossnar ju hallonet ifrån den där, men inte med de här björnbären. Det är omöjligt att få bort den där plippen - i så fall mosas hela bäret. Bären smakar inte surt och är alldeles mjuka så jag antar att dom är mogna i alla fall. Ska det vara så? Plippen är mjuk och smakar ingenting eller sött som bäret. Ska den vara kvar? Är det normalt att det är så?
Siv