Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244
Mjöd ger ca 5 liter
2 citroner 8 dl (700 gr) farinsocker 1/2 dl torkad humle 5 l vatten 10 gr jäst 1 tsk socker och 8 russin/flaska
citron och isbitar till servering
Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar. Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål. Koka upp vattnet och häll det över, rör om. Låt svalna. Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska. Korka lätt med ex en bomullstuss. Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar. Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.
Sima är det finska ordet för mjöd. I Finland gjordes alltid mjöd till 1 maj och receptet liknar det som Stintan presenterade - vi hade aldrig honung i mjöd.
Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14
CITAT (Gunilla T @ 21-09-2008, 18:03)
Sima är det finska ordet för mjöd. I Finland gjordes alltid mjöd till 1 maj och receptet liknar det som Stintan presenterade - vi hade aldrig honung i mjöd.