Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Var rädd om sly, det finns pärlor!
          Hannele
          Inlägg 23-04-2004, 08:32
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Har man berg med lite jord, där ingenting går att plantera, får man ibland vara glad åt det som växer där av sej självt. Det är bekant att jag formklipper vilda aspar, gör häck av vide, Salix, stammar upp vilda nyponbuskar, knyter tallar och har världens enda spaljé-asp.

          Jag funderar länge innan jag sågar ner ett träd, det kan fungera som stöd för andra vilda klätterväxter. Ibland får man vänta på belöningen, det vilda körsbärsträdet på berget började inte blomma och ge frukt förrän efter 10 år, söta och fina!
          I backen hade vi små buskar, som jag inte rensade bort. Efter 5 år började de blomma och gav världes sötaste gula plommon! En sort jag inte sett i handeln. Med åren växte fram en tanke om en plommontunnel, jag älskar gröna tunnlar!

          Ett annat litet träd växte i backen, sirliga vackra blad och vacker röd stam, taggar var det på busken också. Ingen kunde identifiera det, inte ens hortonomen som var här, men vi lät den växa. Det tog 10 år, när det lilla trädet var helt översållad med vita blommor, mycket vackert! Det tog ytterligare något år, innan jag fick se de små söta röda frukterna; förra hösten fick jag för första gången smaka på körsbärsplommon; Prunus cerasifera, en art som ofta används som grundstam för ympning.



          Ändå höll jag på att glömma nämna de fina vinteräpplen – trädet såg ut som en lång pinne, när vi flyttade hit - och de goda söta vildhallonen och massa annat, som jag ska berätta om en annan gång.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cilla
          Inlägg 23-04-2004, 13:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Härlig berättelse Hannele!

          Jag är tillsynsman (ja, det heter så) på den ö jag bor och upptäcker många gånger att det finns starka känslor för vad man vill få bort i ett område, medan man glömmer vad man vill ha istället och om det att ta bort något är rätta metoden för att vi det man vill ha in.

          Klipper man och hugger man fritt i ett område innebär ju det att något nytt kommer - ofta kommer de gamla som en massa skott, medan vitsippor eller annan markbeväxtning man hade försvinner till förmån för andra mer ljus- och torktåliga markväxter.

          Innan man rensar "sly" i ett område i syfte att gallra ur, få in ljus och kanske få in något nytt, måste man veta vad det är man tar bort, hur, och om det finns sannolikhet för att det nya som kommer blir det man vill.

          Prunus cerasifera har jag också jobbat med en del på egna tomten Unn. Har en skog av dem som kommer i bergiga områden där jag själv aldrig skulle klara att plantera ett träd. Jag ringbarkar småskott och spar de jag tror på kan bli bra ympmaterial. Nu efter 7 år har jag ca 5 små rätt gulliga träd som är klara att bli inympade, och en del mem färre nya skott (som tur är, vill inte bli av med dem helt). Men också vildfrukt har ett värde, så jag kommer inte ympa alla.

          Om du vill ha en tunnel - jobba långsiktigt och gallra ur försiktigt. Ringbarka ett oc annat småpskott som stör de träd du tänkt ska bli stora. Ibland kommer skotten på ställen där man från början inte tänkt sig ett träd, men man kan lita på att det jordmånsmässigt är ett där trädet kan överleva.


          --------------------
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 02:43
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon