Jag tycker att jullikör ska vara röd och dofta sommar. Hallon eller smultron rekommenderas. Fast smultron är lite svårt att få tag i så här års.
Fyll en burk (som har tätslutande lock) med hallon eller andra bär. Häll på brännvin special eller annan okryddad sprit. På med locket och låt stå 1-3 månader i rumstemp. Vänd emellanåt. Sila av bären (som inte ser nåt vidare ut men smakar mmm!!! till glass t.ex. - kan funka bra framför tv:n). Sen kan man filtrera det till sist men om man gör det i melittafilter så se till att tratten aldrig använts till kaffe.
Därefter kommer man till sötningen och då blir det knepigt av flera anledningar. Först ska man bestämma vad det ska sötas med. I gamla recept står det oftast florsocker. Det var på den tiden det sockret var renast har jag för mig. Har det andra recept som rekommenderar vit sirap. Testar det till årets smultonlikör. Men sen ska man också bestämma hur sött det ska bli och då blir det en smaksak. Jag tycker hälften så mycket som det står i traditionella recept blir lagom. Då kommer bärsmaken mer till sin rätt, men det är min åsikt.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|