Medan ni grunnar på hur ni ska göra med spriten (man kanske skulle leta rätt på det där "rescheptet" där man skulle smaka av den flitigt, gammalt skämt...) kommer här recept på Annas fruktkaka från boken Annas mat av Anna Bergenström. Det är något modiferat av mig, bl.a. vad gäller val av ingredienskvalitet. Kravmärkt gäller rakt av här och margarin brukas inte.
250 g smör, rumstempererat
2½ dl socker (edit: del -> dl)
½ tsk salt
4 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
20 blötlagda aprikoser, Saltå kvarn är gôr-goda och lite bruna, blir snyggt i kakan! 20 st blir drygt 100 gram såna.
10 urkärnade mjuka katrinplommon
2 dl korinter eller russin
2 dl (ca 125 g) hela hasselnötter
Sätt ugnen på 150-160 grader. Smörj och bröa en 2 liters form
noga. Jag brukar använda en avlång brödform.
Mät upp mjölet i en stor bunke blanda noga ner bakpulvret. Klipp ner akrikoser o plommon i buken och rör om mellan varven. Inmjölningen av frukten förhindrar tydligen att den sjunker till botten av kakan. Ner nötter (som alltså inte ska hackas

) och russin/korinter. Blanda ihop ordentligt.
Sen ska mixer, matberedare eller liknande fram för smöret ska röras mjukt och fluffigt med socker och salt (edit). Känner man sig rastlös eller saknar såna verktyg lär det gå att göra för hand också. Tillsätt ett ägg i sänder, blanda ordentligt innan nästa tillsätts.
Därefter ska mjölet med frukt och hela baletten ner i smör-socker-äggsmeten, så finns den inte redan i en jättebunke är det hög tid. Och sen ska man med lätt hand blanda ihop alltihop till en jämn smet utan att hålla på längre än absolut nödvändigt.
Sen kommer det mest kritiska på hela receptet. Det är nämligen så att det här är den godaste kaksmet som jag träffat på så nu gäller det att snabbt få ner smeten i formen och in i ugnen. Kör ut familjen ur köket och se till att tugga starkt tuggummi själv

(eller smaka och njut). Det gör inget om smeten hamnar ojämnt i formen, smöret smälter snabbt i ugnen och allt blir slätt och fint. Sen ska den gräddas i sidådär 90 minuter. Håll dock lite koll på slutet och lägg på lite al-folie om den börjar bli för mörk. Har man annan form än "limpform" så får man också hålla lite mer koll.
Stjälp upp den och låt kallna med formen ovanpå. Låt den ligga så i minst ett par dagar. Därefter slår jag al-folie om den och lägger i en kakburk minst en vecka, sen börjar den bli färdig att äta. Men den håller hur länge som helst och jag tycker inte att den blir torrare än den ska vara. Den ska vara betydligt tätare och torrare än en vanlig sockerkaka. Jag brukar göra två st kakor när jag ändå är igång för annars finns det inget kvar på julafton.
Redigerat av Ingrid Zon3: 21-11-2008, 20:30