Absinten blir inte grön av malört. Malört ger endast en svagt gul färg. Man kan därför bara fantisera om vad som blandades i den "gamla" absinten för att få fram den giftigt smaragdgröna färgen. (Tänker på Kylie Minouge i Moulin Rouge, som du naturligtvis (?) har sett...) Det har spekulerats i om det förutom thujon, även var de förmodligen inte helt sunda färgtillsatserna i dåtidens Absinthe, som åstadkom de svåra skadorna hos missbrukarna av drycken. Därav din fråga antar jag. Som jag alltså inte kan besvara. De klämde nog bara i den läskigaste färg de kunde hitta.
Dagens absint färgas med godkända livsmedelsfärger. Systemets absintsorter: Absinthe Oxygénée (nr 70049) E 104 Kinolingult E 124 Nykockin (röd) E 133 Briljantblått FCF
Absinthe, Premium (nr 80202) E 102 Tartrazin (gul) E 131 Patentblått V
Père Kermann's Absinthe (nr 762) E 102, E 131 Pernod, Absinthe (nr 80422) E 104, E 124, E 133
Indiansommar
Från sjukrummets kloraldoftande kuddar, mörknade av kvävda suckar och hittills ohörda hädelser; från nattduksbordet, belamrat av medikamentsflaskor, bönböcker och Heine, jag stapplade ut på balkongen för att se på havet. Svept i min blommiga filt lät jag oktobersolen skina på mina gula kinder och på en flaska absint, grön som havet, grön som granriset på en snöig gata där ett liktåg gått fram.
August Strindberg
--------------------
Sanna!
|