CITAT (Jan Lindgren @ 22-12-2008, 20:00)

Hej!
Det finns en stor undersökning om lycopene eller caretenoider hjälper eller förhindrar prostatacancer. Det fanns inget som hjälpte men man fann att höga halter av beta-caroten var associerat med aggressiv prostatacancer. Man vet sedan tidigare att beta-caroten gynnar uppkomsten av lungcancer hos rökare. Slutsatsen är att gamla gubbar och rökare ska vara lite försiktiga med morötter.
Det finns dessutom en metastudie utförd av Cochraneinstitutet som visar att antioxidanter inte hjälper mot cancer.
Nyttan av grönsaker är lite dåligt bevisad men självklart ska man äta massor av grönsaker om man gillar det.
MVH
Jan Lindgren
Det är betakaroten i form av kosttillskott som kan öka risken för cancer. Det gäller inte om matvaror.
Dietintag av beta-karoten kan skydda, större mängder som kosttillskott kan skada
Studier har visat att högt intag av vissa karotenoid-innehållande frukter och grönsaker är förknippad med minskad risk för prostatacancer, bröstcancer, huvud- och halscancer, hjärt/kärlsjukdom och åldersrelaterad påverkan på synen. När beta-karoten tillförs i dietnivåer har det antioxidativ effekt och viss skyddande funktion mot hjärt/kärlsjukdom och cancer. I större mängder och särskilt hos rökare och personer som skadats av asbest har flera studier visat att effekterna i stället kan vara negativa.
http://www.primavi.se/news/printNews.cfm?newsID=264