...hur fantastiskt gott en ros kan lukta?
Rosens doft är komplex. Alla rosor doftar inte lika. Det finns till och med de som inte doftar alls.
Flora Linnea har i samarbete med en sommaliér, gjort doftbeskrivningar på många rosor. Sådant uppskattar en doftfreak som jag. Däremot är min nos inte tillnärmelsevis lika känslig och finstämd, ty jag har svårt att känna alla olika doftinslag. Mitt luktsinne är mycket mer rudimentärt, men jag jobbar på förfining. Huvudsakligen genom att lukta mig runt Fredriksdals rosarium varje år. Övning ger färdighet sägs det.
Varför är det så svårt att beskriva en doft i ord? Kanske för att doftsinnet är det enda sinne som är direktkopplat till hjärnan, utan att ta vägen om hippocampus. Hur som helst, när det poppar upp en associativ doft som vi har ett beskrivande ord för, (såsom t ex citrus), så blir man lycklig. En doftbeskrivning som "ros" eller "gott" är ju inte så informativ.
Mitt rudimentära doftsinne har i alla fall hittat några användbara doftassociationer.
Citrus är en av dem, och för mig den bästa/viktigaste ty den ger en frisk och fräsch krispighet åt rosdoften.
Smågodis a la geleråttor, skumbananer o likn är en annan, som står för ett sött(-sliskigt) inslag.
Handkräm är ett annat inslag, som huvudsakligen tycks vara associerat med vita rosor.
Grön är också en doft, (eller inte ?), som egentligen står för grönska/växtlighet/blad. Det är den doft man kan förnimma när man luktar på en köpe-/snittblomme-bukett av rosor, dvs egentligen doftlösa rosor, och alltså den "gröna" doften (stammar, växtsaft, blad och kronblad [med betoning på blad]). Slutligen använder jag också en känd ros som referens: Communis. Den har en ljuvlig doft, i princip den bästa jag känt, (med ett klart citrusinslag). Att det blev just Communis beror på att det var en av de första rosorna som jag köpte.
Utöver doftassociationerna använder jag mig också av en styrkeskala: starkt, medel, svagt, och inte alls.
Som ni märker är det en mycket grov indelning, men genom att kombinera doftassociationerna, referensdoften och doftstyrkeskalan så får man trots det en hyfsad bild av hur olika rosor doftar. Framförallt är det en början att reda ut kaoset som olika rosdofter utgör. För er som inte har varit på Fredriksdals rosarium så finns där över 500 olika sorters rosor. Att nosa sig runt där är en heldagsaktivitet

, och det är helt omöjligt att komma ihåg vilken ros som doftade vad

, om man inte dokumenterar efter något system

.
Nästa steg skulle vara någon form av doftkurs.
Den absolut starkast doftande ros som jag har känt är Yolande de Aragon. Den styrketåren hoppas jag få insupa många gånger till sommaren, nu när jag har införskaffat en dylik.
/S