Just att ta bort de nedersta grenarna är det som träd klarar bäst utan att få fortsatt missriktad tillväxt. Ofta upptäcker man problemet med för lågt sittande grenar sent, dvs när grenarna är ganska tjocka. Bäst är att upptäcka i tid och veta om att de sidogrenar man har på sitt unga träd för alltid kommer att sitta på samma nivå, men kommer att förlängas och förgrenas.
Måste man ta bort en grövre gren, och på plommon skulle jag säga att grovt är 4-5 cm och grövre, gör man det en torr dag i juli-augusti (zon 2-4).
Och ja, det är stor skillnad på hur man sköter och beskär fruktträd för kommersiell fruktodling och för träden i våra trädgårdar. Syftena med träden är mycket olika och därmed också beskärningarna. Äppleträd i fruktodling är numera oftast satta på svagväxande underlag och man har dem i 15 år, sedan byts de ut. De A2-träd man ännu har kvar behandlas inte för att få ett långt liv heller, men för att producera stora frukter under den tid man har dem kvar.
35-40 oskadade blad behövs för den produktionen, ja, men i våra trädgårdar tycker vi om äpplen som har betydligt färre blad som försörjning. På de kortlivade svagväxande träden i kommersiell odling kan man beskära på tapp för att få fram en frukt till, men i våra trädgårdar för att behålla fruksheten i träden är det bättre att sporrbeskära om man vill påskynda fruktsättningen av vissa skott.
Ända in till stammen ska ingen gren beskäras, oavsett syfte med träden. Man ska alltid behålla grenkragen. Men det är kanske det du menar också Jan.
--------------------
|