Jag besökte olivodlingar i Spanien i senhöstas och det såg ut att vara på två år gammal ved som träden blommade och bar frukt (våra äppleträd kan få blom på 3-5 år gammal ved). Träden i odlingar beskärs ofta så att kronorna blir extremt täta med långa årsskott. Det verkar som att frukten sätts och blir bra ändå.
Men för inomhusolivträd håller jag med Jan och Maria - det är en fördel med aningen glesare träd. Inomhus-oliver är känsliga för spinn och det blir enklare att spola bort om trädet inte är så tätt som i odlingar. Årsskotten kan dessutom bli ganska långa och rangliga och det kanske funkar i odling men det är inte så man vill ha dem inomhus.
Jag har haft och haft ihjäl ganska många olivträd... De dukade under för att jag inte hann ta bort spinn, sköldlöss och annat i tid. Några hade jag i ganska många år. Perioden mars - maj var värst, då kom angriparna och det är då man måste vara extra vaksam.
En hel del beskärningsexperiment hann jag med. Något träd tog jag in alla årsskott på. Det funkar nog ett par år i rad kanske, men sedan måste man glesa ur. Det förgrenar sig på varje ställe där man toppar. Ett annat träd glesade jag ur regelbundet och jag tror det blev för glest, dvs för få blad kvar. Spinnet tog det och trädet klarade inte bladförlusten som både jag och spinnet orsakat. Det gäller nog att spara lite mer än man vill ha så att trädet klarar ett bladfall.
Nyckeln till en bra inomhusoliv tror jag är svalt och ljust, kanske med extrabelysning på vintern och att få vara utomhus på sommaren fram till hösten. Och starkt sandblandad jord, inte vår mullrika köpejord.
--------------------
|