Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Buskar som inte växer
          Pius
          Inlägg 26-01-2009, 09:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 060
          Medlem sedan:
          13-11-2002
          Medlem nr: 352



          Jag har två buskar som är helt hopplösa, de växer inte men de dör å andra sidan inte heller.

          Den ena vet jag är en spirea vid namn Pia (som jag själv) den ser likadan ut som när jag köpte den för en hel del år sen. Det händer inte ett dugg med den. När jag läser på nätet så står det att den är anspråkslös. Jo, pyttsan.

          Sen har jag en vars namn jag har glömt, kanske deutzia eller nåt sånt, den når mig inte ens till knähöjd men blommar gör den ändå, fast den inte växer.

          Nu när jag ska flytta på mina fjärilsbuskar så tänkte jag sätta dit dem istället för de små trilskande buskarna, vad tror ni om det?

          De bägge som trilskas står bredvid träd, men det gör å andra sidan fjärilsbuskarna också, men de växer ändå.

          Pius

          Zon 1, kalkhaltig lerjord.



          --------------------
          Pius, zon 1
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Järfälla
          Inlägg 19-02-2009, 12:25
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 248
          Medlem sedan:
          27-03-2003
          Medlem nr: 987



          Du är så bra Cilla. Love your engagemang. Du kämpar oförtrutet på med förkovring och upplysning till allmänheten. En eloge i himlen ska du ha!

          Det är ju det under marken som är viktigast...

          Men det står ju faktiskt fel i många böcker och tidningar till och med. De flesta säger att man ska gräva 50-60 cm djupt och brett för buskar och blanda befintlig jord med i bästa fall kompost/mull rakt igenom. Det står oftast INTE att man ska luckra upp väggarna. Och det vet man ju, att de kan vara som cementkokor. Och om man "kan" lite så är det största villfarelsen att ju mer organiskt material ju bättre även om det är på djupet. Luftigt och fint för rötterna, och näring, tänker man. Klart det kan funka, växter är ena riktiga kämpar på överlevnad. Men om folk kunde utgå från naturen istället. Ge det organiska, ej fullt nedbrutna, överst i stället. Men visst är det av godo att förbättra t ex lerjord med grus/småsten på djupet.

          Och näring är ju också ett aber. Varför krångla till det tänker jag hela tiden? Folk ska inte gå på alla dunkar och flaskor och säckar med olika specialnamn, med fascinerande literpris... Lägg på kodynga/kompost 4 cm om våren, ev med lite granulerat hönsgödsel, så mår de flesta växter bra både kort- och långsiktigt. Sen möjligen naturgödsel en gång till vid midsommar. Svårare är det inte. Vi gödslar oftast för mycket, tänk på grundvattnet. Åtgärder kan vidtas om bristsjukdomar uppstår. Egen kompost är dessutom billig. Och hönsgödsel går att byta mot utspädd urin, nässelvatten eller gräsklipp. Jag tycker man kan alternera. Då kommer alla hjälpsamma mikroorganismer att stormtrivas och maskarna göra finfina luftgångar, så allt växer och prunkar.

          Ledsen Pia att jag hamnade out of topic.

          Det jag kan tillägga till dig, är att – för din mans välvillighet att fortsätta klippa gräsmattan – binda samma buskytor med en genomgående marktäckande perenn, och kanske även göra en kant mot gräsmattan för att få det lättskött. Om man gör formen böljande så är det lätt att följa med gräsklipparen. Om du väljer exempelvis näva eller jättedaggkåpa behöver du inte kantsten, de håller "in nosen" (sprider sig inte ut i gräsmattan). Det blir mycket trevligare också! Dessutom innebär det att du gräver upp en större yta som ger bättre utrymme för buskarnas rötter.


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-07-2025, 15:39
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon