Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Apelsinrecept
          netaave
          Inlägg 16-11-2004, 14:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Nu börjar apelsinerna bli billiga, här kostar dom 10 kr/kg nu.
          Prova den här saften den är sagolik, mycket fräschare än köptas och så vacker i glaset. laugh.gif
          Även de andra grejerna är värda att provas.


          APELSINSAFT


          Till ca 3 l saft

          2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.
          1,8 l socker
          2 msk citronsyra
          1 l vatten

          Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.

          Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.

          Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.

          Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.

          Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans.

          Häll upp saften på kalla flaskor. Tillslut dem väl.



          Apelsinlikör


          Skär det yttersta av skalet på 6 apelsiner i små bitar. Använd potatisskalare.
          Lägg skalen i en kruka eller flaska med tättslutande lock.
          Slå på 3 3/4 dl strösocker, 37 cl renat och 37 cl whiskey, skaka och vänd till sockret löst sig.
          Låt stå 3 veckor, skaka ofta under tiden. Sila ifrån skalen. Klart att dricka.
          Om så önskas kan en bit vaniljstång ligga med i flaskan sista veckan.
          Brännvin och Whiskey kan bytas mot cognac.








          Orange curd


          Till ca 3 dl

          3 apelsiner
          2,5 dl socker
          100 gr smör
          2 ägg

          Riv skalet av tre apelsiner och pressa saften ur två.

          Lägg skal och saft, socker och smör i en kastrull.

          Sätt den i en större kastrull med lite vatten i botten och koka apelsinblandningen i vattenbad till smöret smält.

          Tillsätt då äggen uppvispade. Rör i massan tills den känns tjock - det tar ca 20 min.

          Häll på burk och låt kallna. Sätt på lock och förvara svalt.


          Marinerade apelsiner till kött


          Gör en dressing av 2 delar olja och 1 del vinäger
          Smaksätt med klippt kryddkrasse, pressad vitlök eller några kryddnejlikor
          Tvätta noga och skär 2 apelsiner i tunna klyftor.
          Häll marinaden över klyftorna och låt det dra ca 30 min.
          Servera de marinerade apelsinerna till kall kokt skinka, rostbiff eller varm skinkstek.


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          zissi
          Inlägg 22-02-2009, 22:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Eva St:

          Jag tror det var den efterrätten jag fick i julas hos ett par av våra vänner. Hon hade bjudit på den flera gånger o den blev alltid lika uppskattad sa hon. (Grädde bjöds till då).
          Den var verkligen toppengod tummenupp.gif Ska skriva upp stjärnanis på notan så blir det nog till att göra den till helgen.

          Tack för receptet!

          Redigerat av zissi: 22-02-2009, 23:03


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Eva St
          Inlägg 23-02-2009, 17:23
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 514
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 58



          CITAT (zissi @ 22-02-2009, 22:19) *
          Eva St:

          Jag tror det var den efterrätten jag fick i julas hos ett par av våra vänner. Hon hade bjudit på den flera gånger o den blev alltid lika uppskattad sa hon. (Grädde bjöds till då).
          Den var verkligen toppengod tummenupp.gif Ska skriva upp stjärnanis på notan så blir det nog till att göra den till helgen.

          Tack för receptet!


          rose.gif
          Ja visst är den gooood och dessutom vääääldigt enkel att göra
          biggrin.gif


          --------------------
          Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av idag.

          Mitt album
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 08:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon