Är just nu mest inne på att göra ganska invecklade och tidskrävande surdegsbröd ur Jan Hedhs bok. Idag ett finskt rågbröd + jag har påbörjat bakandet av ett tyskt surdegsbröd som blir som stenugnsbakat men det tar ganska lång tid att baka dem.
Vid födelsedagar blir det oftast denna tårtan, god och kan göras iordning och frysas långt innan födelsedagen:
God marängtårta med citron
2 färdiga marängbottnar
Fyllning:
4dl vispgrädde
1dl florsocker
3äggulor
skal + saft av 1 citron
Kolasås:
2dl vispgrädde
2msk socker
2msk sirap
en klick smör
Garnering: En halv påse mandelspån
Vispa grädden hårt (nästan tills det blir risk för smör), rör i socker, äggulor, citronsaft + skal. Lägg en marängbotten i en passande kakform ex. en sån med löstagbar botten, bred på hälften av fyllningen och lägg sedan på ytterligare en marängbotten, bred på resten av fyllningen. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.
Blanda grädde, socker, sirap till kolasmeten. Koka 5-8min. Tilsätt smöret och låt kallna.
Ta fram tårtan ur frysen. Bred kolakrämen över. Rosta mandelspån och strö över kakan. Frys in. Servera något tinad. Det ska vara lite som glass över kakan.
Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 27-02-2009, 18:24
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|