Ett traditionellt sätt att förvara ympris är att gräva ner det någon decimeter i marken på N sida. Om man förvarar i kylskåpet så måste man både hålla ympriset fuktigt och samtidigt måste det kunna andas. Så det måste kontrolleras att det är fuktigt, kanske vira i många lagers blöt tidningspaper och lägga i en plastpåse som inte är helt tillslutet. Så gör jag själv.
Balkongen går också bra, ympris skall klara av många minusgrader, det är antagligen lika härdigt som trädsorten det kommer ifrån.
Sen är det viktigt att vid ympningen så skall ympen vara ca 2 veckor EFTER ympunderlaget. Ja föreslår att du lägger ditt ympris från England i kylskåpet och väntar tills knopparna på trädet ser mer utvecklade ut än på ympriset. Se till att de skickar ympriset asap, innan det hinner utvecklas. I Europa är det redan vår !!!
Redigerat av Jan af Lisö: 09-03-2009, 09:53
|