Tack för svaren! Ska läsa på och botanisera i era sorter när jag hinner. Det är nog rätt också att gran vill ha fuktigare - markerna här måste ha varit hyggligare förut när de befintliga granarna etablerade sig. Ska kolla upp hur man kan göra roliga samplanteringar med tall. Sedan får det ta sig som tar sig.
Granhäckar vet jag mycket mer om än att sätta gran i backen... Och jag håller med om att en skött granhäck är bland det bästa av häckar om man har utrymmet och kan beskära i rätt månad.
Här gäller det dock friväxande pjäser som kan få bli flera hundra år gamla. Jag ska nog höra med skogsfolket hur man ska gå till väga också. Vad har de för avstånd mellan sina pluggplantor i skogsbruket? Och var gör de för markförberedelse när de inte gräver upp hela skogen?
Jo, en faktor till som är mindre rolig: Jag förlorade en gran på platsen genom granbarkborrens framfart för några år sedan. Den står naturlitgvis kvar, död och fin med hackspettbon, men ska kapas så att den inte skadar när den faller. Och jag tänkte strunta i smittfaktorer och bara sätta så mycket gran och kanske tall som möjligt. Min lilla erfarenhet av granbarkborre i mina trakter är att den lättare går på träd som stått tätt (trots att granen här stod ganska ensam). Kanske gör det att jag måste gallra i mina små bestånd så småningom.
Nu kom jag på en annan sak också - kanske ska jag sätta lite björk i klungorna också. Imitera ett kalhygge liksom... Eller kanske sälg som får slingra och så småningom dö av granskugga?
Området jag ska plantera i är inte så stort, men ni vet ju hur det är när man plaerar i egna trädgården. Varje kvadratdecimeter känner man och därför känns projekten jättestora! ;-)
--------------------
|