Jag tror faktiskt att mer eller mindre hela prunus-släktet är lite speciellt här, iallafall på de ställen i landet där jag spanar på träd. Minner mig om många körsbärsindivider som länge under vintern behåller blad, för att inte tala om persikoträd av olika sorter som kan behålla både gröna, gula och bruna blad kvar länge. Det verkar dock inte vara lika sorttypiskt som med ek och bok, men ganska vanligt förekommande.
Illa avmognade årsskott liksom svamp- eller insekttskadade enstaka blad kan ju råka ut för detta oavsett trädart, och visst är det vanligare på unga träd än äldre. Men utöver detta så minns jag nu ganska många prunusar som av andra skäl stått med delar av bladmassan kvar också när de blivit bruna.
Liksom många andra här på forumet utgår jag inte från att alla löv eller alla svampar är skadliga för de träd jag vill behålla, och jag krattar därför sparsamt och bara ordentligt på några få ställen där jag vill ha lite vårtjusigt. Stigar, trappor och delar av en plan yta i trädgården t ex. Resten, till och med på min äng, får ligga kvar.
Har man kraftiga angrepp av skorv på äpple och vill få dem mindre skorviga är krattning av löven under de äppelträden bra för att minska skorvens effekt nästa år. Man kan ju alltid för de träden lägga dit lite andra löv så att jorden berikas också där!
Löv är i första hand ett lättviktigt, billigt och närproducerat jordförbättringsmedel!
--------------------
|