Hej!
Det är jättebra att det inte har odlats potatis där på ett tag. Troligen inga potatissjukdomar i jorden då.
Om jag var er skulle jag satsa på att gräva jorden ordentligt. Kanske flera gånger. Jag har tyckt mig märka att ju finare och luftigare jorden är, desto bättre trivs potatisen. Ni kan sätta potatisen samma dag som ni har grävt, det spelar ingen roll. Men eftersom det är gräsmatta där idag, misstänker jag att ni inte kommer att hinna göra både och på en och samma dag. :-)
Ni bör också tänka på att gödsla. Vänd ner kompost och välbrunnen stallgödsel. Inte för mycket, dock! För mycket näring (kväve?) kan påverka potatisens smak och konsistens negativt.
Absolut förgro, om ni vill ha potatis till midsommar. Ofta kan det vara groddar på potatisen redan när man köper den. Jag tittade på Swift med jättefina groddar häromdagen, på Bauhaus. Ett par veckor innan ni ska sätta dem kan ni börja förgro. En del säger fyra veckor, men två brukar räcka för mig (de ligger inomhus, ca 20 grader, ljust).
Förra året testade jag att ha en svart presenning över en del av potatislandet, för att se om de potatisarna kom upp tidigare. Tanken var att det skulle bli varmare och jämnare fukt under presenningen. De potatisarna kom inte upp snabbare än de andra. Sätt inte för djupt. Hellre för grunt än för djupt. Man kan ju alltid kupa efteråt.
Jag har aldrig odlat Swift, men har hört att den ska vara allra snabbast. Prova gärna olika sorter. Jag kan rekommendera Stubbetorps delikatesslåda (endast en tidig sort i den, dock). Får ni tag i Silla får ni gärna tipsa mig, jag är på jakt efter den.
Glöm inte odla egen dill också!
Med vänlig hälsning Ann
|