Nu blir det lite semantik här. Huvudsaken är att vi vet vad vi menar.
Med frösådder menar vi väl alla äpple- och päronträd som kommer från frö och är oympade, oavsett resultat. Dessa kan få luddiga eller blanka blad. Frukterna kan bli goda eller mer lika vildaplarnas små, sura eller torra frukter. Inte sällan blir frukterna stora men smaklösa. Ibland blir frukterna fantastiskt goda och sorten härdig mot sjukdomar, och kan till och med bilda nya fruktsorter.
Vildaplar finns med en stor variation. Det gemensamma är att de såtts från frö och att bladens undersida saknar ludd. Frukterna är ofta många, små, sura eller torra - men det finns undantag. Träden är ofta buskar, men det finns undantag.
Kulturapeln (det begreppet använder jag sällan) är oftast ympad, men det finns frösådder också. Gemensamt är att det har luddiga blad på undersidan. Bland kulturaplarna har sedan länge frukternas smak och utseende prioriterats, medan många kulturaplar är mycket sjukdomsbenägna (kräfta, skorv mm).
Med päron är det lite annorlunda. Kulturpäron är ibland ympad på kvitten, men lika ofta på fröstam (rot, sådd grundstam). Oftare blir det goda frukter på frösådder som inte är ympade än med äpplen.
Är det så du menar Anders?
--------------------
|