
Låter ju bra, för en gångs skull,
Karolinska Institutet.
Fet ost skydd mot cancer
Kvinnor som äter mycket fet ost, smör, helmjölk, grädde och yoghurt insjuknar
i mindre utsträckning i tarmcancer, jämfört med kvinnor med
ett lågt intag av feta mejeriprodukter.
Det visar en ny svensk studie som bygger på uppgifter
om runt 61 000 kvinnor i ålder 40 till 76 år i Uppsala och Västmanlands län.
- Våra resultat ger ett starkt stöd för att just feta mejeriprodukter
innehåller ämnen som skyddar mot denna vanliga cancerform, säger Susanna Larsson,
doktorand vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska sjukhuset till Upsala Nya Tidning.
Studien startade för drygt 15 år sedan.
Enligt forskarnas beräkningar löper kvinnor som konsumerar
feta mejeriprodukter minst fyra gånger per dag drygt 40 procent
lägre risk att insjukna i tarmcancer
än de som konsumerar de feta produkterna mindre än en gång per dag.
- Feta mejeriprodukter innehåller flera ämnen som i djurförsök
skyddar mot tarmcancer, bland annat så kallad konjungerad linolsyra, CLA,
säger Susanna Larsson till UNT.