Jag tar mej friheten och lägger in era recept från småpratstråden här. Lättare att hitta dom här.
Anita Gq:s recept
Ingredienser 500 g fläskfilé 1 msk smör eller margarin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Pasta av valfri sort
PAPRIKASÅS: 2 röda paprikor 1 msk olja ½ dl vitt vin 2 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten) 1 dl grädde 2 msk maizenaredning (för ljusa såser) ½ tsk salt 1 tsk socker 1 krm kajennpeppar 1 vitlöksklyfta
Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Fräs paprikan i oljan i en kastrull. Häll på vin och buljong. Låt koka ca 10 min. Mixa i matberedare. Häll tillbaka i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt grädden och red med maizenaredning. Smaka av med salt, socker, kajennpeppar och pressad vitlök.
Putsa fläskfilén och skär i strimlor. Fräs strimlorna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Koka pastan, låt rinna av och blanda med sås och fläskfilé.
Rhodoskillens recept
Fläskfilé- och bacongryta 4 Portioner
350 g Fläskfilé 150 g Bacon 1 Gul paprika 1 Grön paprika 1 Röd paprika 1 Buljongtärning 1 1/2 dl Vatten Olivolja, salt & peppar, Paprikapulver
Skär fläskfilén och stek i olivolja. Tillsätt bacon.
Kärna ur paprikan, strimla den och lägg i grytan. Krydda med paprikapulver. Skiva löken och lägg ner. Rör runt med buljongtärningen och häll på vattnet. Koka ihop 5-6 minuter tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt, peppar och ev. mer paprika.
Servera med tagliatelle. Garnera med oregano.
Fylld fläskfilé 4 Portioner
500 g Fläskfilé 4 sl Parmaskinka 100 g Fetaost Mjöl till panering
Sås
4 Tomat; riktigt röda 2 tb Tomatpuré 1 dl Vatten 1/2 Gul lök 1/2 Vitlöksklyfta 1/2 Grönsaksbuljongtärning 1 ts Basilika 10 Grön oliv; utan kärnor Smör; till stekning Salt Peppar
Tidsåtgång ca 40 minuter.
Dela fläskfilén i lika många bitar som antalet portioner. Dela en plastpåse på mitten och ställ en filébit på högkant och vik över påsen. Banka till så att fläskfilén blir knappt 1 cm tjock. Gör så med alla filéerna. Lägg ut parmaskinka och tunna skivor fetaost på halva filén och vik över den andra halvan. Ställ åt sidan. Skär tomaterna grovt, finhacka lök och vitlök. Fräs löken i lite smör, tillsätt tomater och vitlök och fräs lite till. Tillsätt sen tomatpurén, vattnet, basilikan och buljongtärningen. Koka ihop till en simmig konsistens. Passera såsen genom en finmaskig sil. Grovhacka oliverna och lägg ner dem i såsen. Krydda med salt och peppar. Panera fläskfilén i mjöl och stek i smör, 3 minuter på var sida. Skölj ur pannan med såsen och servera med ris eller pasta.
Fläskfilégryta 4 Portioner
400 g Fläskfilé 2 tb Matmargarin 2 dl Vatten 2 tb Touch of Taste kalvfond 1 Röd paprika 1 Purjolök 2 Morot 250 g Broccoli 2 tb Vatten 1 1/2 tb Vetemjöl 1 Krm salvia
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och bryn i margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över skivorna i en traktörpanna. Tillsätt vatten och fond och låt grytan koka upp. Strimla paprikan och skiva purjolöken. Skär morötterna i 1 1/2 cm bitar och broccolin i buketter. Tillsätt grönsakerna och låt grytan koka ca 10 minuter under lock. Blanda vatten och mjöl och red av grytan med, låt den koka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och smulad salvia. Låt grytan koka upp igen. Servera med kokt ris eller pasta (1 1/2 dl per portion) och en fräsch sallad.
Orientalisk gryta 4 Portioner
400 g Fläskfilé 1 Gul lök 1/2 tb Margarin 2 Tomater 1 tb Mango chutney 1 1/2 dl Apelsinjuice 1/2 dl Vispgrädde 1 ts Curry 1/2 ts Salt 1 Banan 1 dl Jordnötter; hackade, inget -fast mått, ta så mycket ni -vill ha
Skär köttet i strimlor, skala och grovhacka löken. Smält hälften av matfettet i en stekpanna. Bryn köttet men inte för mycket i taget, lägg över det färdigbrynta i en gryta. Fräs löken i resten av margarinet och lägg över i grytan. Grovstrimla tomaterna och lägg ner dem i grytan. yll på med resten av ingredienserna, utom bananen, och låt det koka ca 20 minuter. Skiva bananen och lägg i den strax före servering. Ha de hackade jordnötterna i en skål brevid, så får var och en ta så mycket den vill ha.
Serveras med Jasminris eller äggnudlar.
Casteas recept
FLÄSKFILÉ MED ANANAS OCH INGEFÄRA, 4 pers
500 g fläskfilé 1 msk vetemjöl till panering Salt, peppar 2 msk smör eller margarin 1 färsk ananas eller 1 burk ananasringar (ca 400 g) 1 bit färsk ingefära eller 1 tsk malen Skalet av en 1/2 citron, hackat 1 gul lök 2 dl créme fraiche 1,5 dl vatten
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor, vänd dem i mjöl. Salta och peppra. Bryn bitarna i 1 msk matfett i en stekpanna och lägg över dem i en ugnssäker form.
Skala och hacka löken. Skala och skär den färska ananasen i bitar (eller skär den konserverade ananasen i bitar). Lägg i resten av matfettet i stekpannan och fräs lök och ananas. Strö över ingefära och citronskal. Häll på créme fraiche och vatten. Rör om. Häll såsen över fläskfilébitarna.
Efterstek i ugn, 175°, i 10 min. Servera med ris eller färsk kokt pasta.
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|