En växtrådgivare sa till mig att det finns mer av den substansen som gör att alla bönor skall kokas i blomsterbönor än i andra bönsorter. Hon menade att man avlat bort detta i andra bönor. Dock kände hon inte till att det t o m på frysta bönor står att man måste värmebehandla dem före förtäring. Hon verkade tro att man kunde äta vanliga bönor direkt så jag var lite skeptisk till hennes uppgifter. Det som gjort att jag lägger ut frågan här är att jag fick ordentlig magknip efter att ha ätit lite för stora blomsterbönor. Det hade börjat bildas bönor och några som jag bet i smakade så där förfärligt som råa bönor gör. Åtminstone bondbönor för det smakade jag på en gång. Jag hade ätit mindre skidor av blomsterbönorna veckan innan och de var goda och gav inte upphov till magvärk. Är det någon som vet något? Bör man koka blomsterbönor lite noggrannare än andra? Kan det skilja mellan olika sorter? Det står värmebehandlas på de frysta bönorna så jag undrar också om man kan tillaga bönor på annat sätt en kokning.
|