Denna vegetariska lasagne har jag gjort i flera år. Jag gör ofta en stor sats som blir lunchlådor. Den är mycket uppskattad som bjudmat. Gästerna blir särskilt imponerade när innehållet kommer från den egna trädgården. En gång var t om de krossade tomaterna egna. Då blev den bäst. Det är inte mitt recept, har glömt var det kommer i från. Något café någonstans har jag för mig.
Till 6 pers: Sås: 2 morötter 2 zucchini 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor ½ chilipeppar olja (jag brukar ta olivolja) 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde 2 tsk salt ½ tsk strösocker 1 krm nymalen svartpeppar blad från ½ kruka basilika
Fyllning: 250 g fryst bladspenat (jag tar frysst, eller färsk beroende på årstid. Mangold går oxå bra.) 200 g fetaost 8-10 lasagneplattor 150 g god riven ost att strö över
Skala och skär morötterna i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och vitlök och hacka dem samt chilin och fräs dem mjuka i oljan. Till sätt morötter och zucchini och låt det mjuka till sig lite. Tillsätt tomatkross, grädde salt, socker och peppar. Låt puttra på svag värme i 10 min. (minst, gärna 20 min).Ta grytan från plattan och tillsätt strimlade basilikablad.
Fördela 1/3 av såsen i en ugnsäker form. Strö över hälften av spenaten (urkramad om den varit fryst) och hälften av fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva ett nytt lager sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Avsluta med ett lager sås och riven ost.
225 grader, ca 25 min.
Servera med färsk blandad grönsallad (innehållande ruccola)
Lycka till.
|