Dito Verde
28-07-2007, 12:07
Denna vegetariska lasagne har jag gjort i flera år. Jag gör ofta en stor sats som blir lunchlådor. Den är mycket uppskattad som bjudmat. Gästerna blir särskilt imponerade när innehållet kommer från den egna trädgården. En gång var t om de krossade tomaterna egna. Då blev den bäst.
Det är inte mitt recept, har glömt var det kommer i från. Något café någonstans har jag för mig.
Till 6 pers:
Sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ chilipeppar
olja (jag brukar ta olivolja)
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
2 tsk salt
½ tsk strösocker
1 krm nymalen svartpeppar
blad från ½ kruka basilika
Fyllning:
250 g fryst bladspenat (jag tar frysst, eller färsk beroende på årstid. Mangold går oxå bra.)
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g god riven ost att strö över
Skala och skär morötterna i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och vitlök och hacka dem samt chilin och fräs dem mjuka i oljan. Till sätt morötter och zucchini och låt det mjuka till sig lite.
Tillsätt tomatkross, grädde salt, socker och peppar. Låt puttra på svag värme i 10 min. (minst, gärna 20 min).Ta grytan från plattan och tillsätt strimlade basilikablad.
Fördela 1/3 av såsen i en ugnsäker form. Strö över hälften av spenaten (urkramad om den varit fryst) och hälften av fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva ett nytt lager sås, spenat, fetaost och lasagneplattor.
Avsluta med ett lager sås och riven ost.
225 grader, ca 25 min.
Servera med färsk blandad grönsallad (innehållande ruccola)
Lycka till.
Elisabeth P
28-07-2007, 12:19
MUMS!!!
detta måste testas.
Jag förstår att gästerna blir impade när allt är egen skörd, vilket jag tyvärr inte skulle kunna skryta med.
ystadhelen
15-08-2007, 20:02
Jättegod lasagne!
Vi var tre pers. och allt tog slut!
Mvh: Helen
Jag blev osäker när jag skulle skriva matnotan nu. Är det vanliga torra plattor el. de färska? Ska bli helgmat tänkte jag. Låter jättegott.
Mvh zissi
ystadhelen
17-08-2007, 21:16
Jag använde Barillas torkade lasagneplattor.
Funkade finfint!

Oj, vilket recept! Måste prövas snarast! Tack!
Mums! Testade receptet i helgen och lasagnen var jättegod! Var dock lite väl generös med chilin - det blev HETT!
Dito Verde
20-08-2007, 22:45
Kul att ni gillade receptet. Det är verkligen en favorit här hemma. Jag gör den ofta, och särskilt nu när zucchinin mognar.
Jo, en halv liten chili räcker...det är lätt att göra den för stark. Ibland har jag tagit sådan där krossad tomat med färdig chilismak. Det är ok, men med riktiga råvaror blir det bäst.
/p
Hej, vilken Lasagne toppengod!!!, det kommer att bli en favorit, tack så mycket, roligt med något nytt.
MVH Siggan
Verkligen god lasagne!

Den kommer vi garanterat att laga fler gånger!
skogstroll
04-09-2009, 15:27
det måste vara supergott, synd man inte odlar sin egen grädde
CITAT (skogstroll @ 04-09-2009, 16:27)

det måste vara supergott, synd man inte odlar sin egen grädde

Kanske får bli nästa års projekt? Odla sojabönor och göra sojagrädde av det
pimpim2
04-09-2009, 17:38
Varför inte en ko? Den kan ju användas till mycket.
Skruttis
05-09-2009, 06:28
Låter jättegott och ska definitivt provas.
Vi har grönsaker i överflöd just nu så vegetariska recept passar väldigt bra.
Hur mycket väger en normalstor zucchini??
CITAT (Dito Verde @ 28-07-2007, 13:07)

Denna vegetariska lasagne har jag gjort i flera år. Jag gör ofta en stor sats som blir lunchlådor. Den är mycket uppskattad som bjudmat. Gästerna blir särskilt imponerade när innehållet kommer från den egna trädgården. En gång var t om de krossade tomaterna egna. Då blev den bäst.
Det är inte mitt recept, har glömt var det kommer i från. Något café någonstans har jag för mig.
Till 6 pers:
Sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ chilipeppar
olja (jag brukar ta olivolja)
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
2 tsk salt
½ tsk strösocker
1 krm nymalen svartpeppar
blad från ½ kruka basilika
Fyllning:
250 g fryst bladspenat (jag tar frysst, eller färsk beroende på årstid. Mangold går oxå bra.)
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g god riven ost att strö över
Skala och skär morötterna i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och vitlök och hacka dem samt chilin och fräs dem mjuka i oljan. Till sätt morötter och zucchini och låt det mjuka till sig lite.
Tillsätt tomatkross, grädde salt, socker och peppar. Låt puttra på svag värme i 10 min. (minst, gärna 20 min).Ta grytan från plattan och tillsätt strimlade basilikablad.
Fördela 1/3 av såsen i en ugnsäker form. Strö över hälften av spenaten (urkramad om den varit fryst) och hälften av fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva ett nytt lager sås, spenat, fetaost och lasagneplattor.
Avsluta med ett lager sås och riven ost.
225 grader, ca 25 min.
Servera med färsk blandad grönsallad (innehållande ruccola)
Lycka till.

Dito Verde för ett toppenrecept! Jag gjorde dubbel sats i en långpanna och bjöd på i helgen och den blev mycket uppskattad av alla! Det kommer bli många repriser!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.