Hittade detta recept på en finsk ros-sight...
Nypon-äppelmarmelad 500g nypon (alla rugosanypon passar bra, men de ska vara ljusröda-röda, mörkröda är för mogna) 500g sura äpplen 2 - 3 dl vatten 500g socker saften av 1/2 citron Nyponen halveras längs "ekvatorn" så går de lätt att rensa med (skaftet av) en liten sked, och delas i 8 delar. Äpplena skalas, klyvas, befrias från kärnhus och delas i små bitar. Den skurna frukten kokas sakta under lock i 25 min., finfördelas t.ex. med mixer innan socker och citronsaft tillsättes och kokningen fortsättes i 15 min. Hälles kokhet i glasburk, som skall stå öppen tills innehållet kallnat. Om man därefter täcker ytan med smält konserveringsvax (paraffin med lagom lite paraffinolja i duger bra) och stänger burken först sedan vaxet svalnat så håller marmeladen fast i rumstemperatur hur länge som helst.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|