Det är långt till jul, men Tobb ville ha recept på småkakor, jag lägger dem här i stället för i småpratsavdelningen. Kanske jag orkar skriva några till sen när julen närmar sig.
Tyska pepparkakor(mjuka, tjockare och mycket godare än de svenska)250 g honung
250 g socker
1 paket
pepparkakskryddor*65 g malda mandlar
(kan uteslutas om man är allergisk)65 g suckad
3 ägg
750 g mjöl
15 g pottaska
10 g hjorthornssalt
* bestående av
5g pomeransskal
3g citronskal
3g kanel
2g nejlikor
2g stjärnanis
2g ingefära
2g muskot
1g kardemumma
Värm honung och socker i en kastrull. Låt svalna. Blanda i mandel, suckad och ägg samt mjölet med kryddorna. Samtidigt med det sista mjölet ska pottaskan och hjorthornssaltet, utrörda i litet ljummet vatten eller rosvatten, blandas i. Degen ska nu vila 1 – 2 dagar.
Kan kavlas ut mycket tunt och är perfekt att ta ut med kakformar. (för säkerhets skull länkarna en gång till:
Formina,
Kakburken)
180° mitt i ugnen ca. 10 min.?
Om man vill kan man pensla på smält choklad på de svalnade kakorna och dekorera med halva mandlar.
Valnötskakor250 g mjöl
150 g potatismjöl
1 ägg
1 ägggula
150 g socker
200 g smör
150 g malen valnöt
2½ tsk vaniljsocker
Blanda allt till en deg och låt vila i kylskåpet i minst 2 timmar. Kavla inte ut alltför tunt så kakorna inte går sönder sen.
200° högt upp i ugnen, ca. 10 min.
Om man vill kan man göra en kaffeglasyr: Lös upp lite pulverkaffe i en kopp med mjölk, rör i florsocker till önskad konsistens, pensla på kakorna och strö över lite kaffepulver.
Redigerat av Myosotis: 16-10-2008, 19:17