Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > gröna bladlöss och röda små snabba kryp på plocksallat, vad göra?
          elinh
          Inlägg 11-07-2010, 18:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 210
          Medlem sedan:
          12-09-2008
          Medlem nr: 18 879



          Hej,

          min balkongodling har gått bra. Jättebra! Det växer som tusan. Men, har sett bladlöss och även några små snabba, röda, runda kryp. Vad kan man göra? Är salladen ätbar om man sköljer den? Kan dessa kryp hoppa till andra krukor i närheten? Usch. tråkigt tråkigt...
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 11-07-2010, 21:18
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Tycker det är extremt mycket kryp i år: bladlöss, tvestjärtar, broms, blomflugor, hästflugor... Men även nyckelpigor, trollsländor och fjärilar!

          De där små snabba röda... Är det inte små små spindlar? Fast jag brukar i o f s inte se den typen av spindlar på växter, du brukar hålla till på varma stenytor.

          Om salladen är ätbar är nog rätt mycket upp till hur du är som person. Ser den fräsch ut och är ordentligt tvättad (skölj ordentligt och lägg den därefter i rikligt med vatten ett tag) så hade jag ätit den men jag vet många som ALDRIG skulle göra det.

          Får man mask i magen så finns det piller mot dem! biggrin.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          elinh
          Inlägg 14-07-2010, 11:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 210
          Medlem sedan:
          12-09-2008
          Medlem nr: 18 879



          jahaja, ut och leta nyckelpigor, alltså :-)
          Inget annat sätt?
           
          Citera
          EmmaHj
          Inlägg 14-07-2010, 22:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 39
          Medlem sedan:
          29-06-2010
          Medlem nr: 31 605



          Jag var gift med en belgisk mästerkock ett par år under 90-talet, och han lärde mig ett bra trick med färska grönsaker.

          De fina restaurangerna tog bara in riktigt färska grödor, ofta levererade direkt från odlarna och aldrig besprutade - alltså, gott om små små levande saker i och på dem. Samtidigt hade restaurangen aldrig överlevt om gästerna fått små små levande saker med sin mat, så vad göra? crying.gif

          Jo, så här:
          1. Se till att din diskho är ren, ordentligt ren.
          2. Fyll den till hälften med *kallt* vatten. absolut inget vatten som gått genom någon värmeberedare. Friskt, fräsht kallt (alltså inte isat - bara inte uppvärmt) vatten är nyckeln.
          3. Ta fram ett paket billigt salt och häll 1-2 dl salt i vattnet. Rör om med dina händer (nytvättade, det är MAT du hanterar) tills saltet löst ut sig. Mätta vattnet med salt (går åt mindre i kallt än i varmt vatten - prova dig fram om du vill spara på saltet, annars gör det absolut ingenting om det ligger olöst salt på botten)
          4. I med salladen. Rör om med händerna utan att krossa salladen. Bara liksom "virvla" så saltvattnet kommer åt överallt. Lämna i 5-10 minuter i saltvattnet. Alla kryp tvärdör.
          5. Upp med salladen, ut med saltvattnet, skölj i kallt vatten - antingen i sil under kran eller genom att fulla diskhon igen och göra om proceduren fast utan salt (bättre för salladen - att stoppa den under rinnande vatten är att utsätta den för kraft - att skölja genom doppning bibehåller salladens struktur)
          6. Skaka försiktigt av överskottsvatten, lägg på ren diskhanduk eller hushållspapper av god kvalitet en kort stund för avrinning.
          7. Voila - HELT "djurfri" och krispigt färsk sallad som smakar bättre än något du provat förut. Tro mig smile.gif
          Väl värt att göra med alla grönsaker, även de du köpt på ICA. (prova på tomater t.ex. du kommer inte att tro det förrän du smakat det, vad gott det blir). Tar bort allt osmakligt som som andras händer kan ha lämnat, liksom alla eventuella små, till och med microbiska, djur som finns. Samtidigt fräschar det upp grönsaken och drar ihop den så den blir mer krispig. Den lilla, lilla resten av salt efter sköljningen är inte tillräckligt för att det skall smaka salt alls, men tillräckligt som lätt smakförstärkare. Aldrig magsjuk igen, men SJUKT goda grönsaker smile.gif

          HTH
          Emma

          (redigering var stavfel - jag slarvskrev:))

          Redigerat av EmmaHj: 14-07-2010, 22:37
           
          Citera
          elinh
          Inlägg 19-07-2010, 00:14
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 210
          Medlem sedan:
          12-09-2008
          Medlem nr: 18 879



          Tack, Emma!
          Det påminner mig lite om hur mamma gjorde när jag var liten... hon sköljde ofta i salt. Det hade jag helt glömt bort. Fast ska man ha salladen färsk i sallad ska man nog göra som du skrev - skölja av saltet också :-)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 16:40
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon