|
|
  |
Krav, EU-ekologiskt eller Närproducerat?, vad väljer ni och varför??? |
|
|
|
03-08-2010, 08:42
|

Medlem
Antal inlägg: 1 461
Medlem sedan: 14-11-2009
Medlem nr: 26 801

|
Har en vän med liten gård. Så jag brukar köpa en kalv per år. Det känns bra att äta det köttet då jag vet att det är bra.
I affären brukar jag köpa både svenskt och utländskt. Det beroende på säsong och vad plånboken säger för stunden.
--------------------
Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag...
|
|
|
|
|
03-08-2010, 08:50
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
Numera är vi mycket noga med vad vi handlar, helst ska det vara både närproducerat och Krav-märkt.
Kanske har vi blivit mer medvetna, men framförallt har vi fått råd att välja..
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
03-08-2010, 09:00
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
CITAT (Christa @ 03-08-2010, 09:35)  När det gäller kvävet så skulle det vara intressant att veta vilken gröda det gäller. Det skulle också vara intressant att veta vilken ekologisk odlingsmetod som använts.
När det gäller gödsling så kan man använda konstgödsel, naturgödsel eller gröngödsel. När man använder naturgödsel så finns det dels olika djurslag och dels olika sätt att sprida gödseln. Förr spred man gödseln i ganska fast form. I stora moderna jordbruk är oftast gödseln i form av svämgödsel och sprids som en vätska.
Sedan beror det också på vilken tid på året man sprider gödseln och vilken jordmån man har. Det är alltså en massa parametrar som spelar in och påverkar resultatet.
Det är också stor skillnad på att odla spannmål och grönsaker.
Många förordar storskaligt jordbruk med konstgödsel och bekämpningsmedel i Afrika. Mycket pekar dock på att plöjningsfritt jordbruk ger större skördar och är mer uthållit.
FOBO förordar täckodling. Det ger mindre läckage till både vatten och luft. Det ger en levande jord med mycket humus och ett rikt mikroliv.
För egen del är jag övertygad om att en ökad odling och konsumtion av grönsaker skulle vara bra både för hälsa och miljö. Om man täckodlar dessa grödor får man fina skördar med låg miljöbelastning. Vi äter mycket spannmål och lite rotfrukter och det innebär negativa konsekvenser både för hälsa och miljö. Hej! Christa, du har rätt i väldigt mycket. När det gäller kväveläckage har jag bara CULs studier och det gäller hela svenska jordbruket. Plöjningsfri odling är ett bra sätt att bevara jorden och minska läckage och erosion. Det kräver dock användande av herbicider. Plöjningsfri odling är en variant av täckodling. Det finns en liten grupp bönder i Tyskland och Sverige som jobbar mycket aktivt för att skydda sina jordar och på så sätt öka de biologiska aktiviteten. Jag har pratat några timmar med en svensk företrädare och deras tankar är i mitt tycke lysande. Han går omkring med en metallstav och kontrollerar att det inte finns någon plogsula. Nu har hans son tagit över jordbruket och köpt in en bandtraktor för att inte trycka sönder jorden. Naturligtvis är hela gruppen konventionella odlare. Naturgödsel innehåller inte särskilt mycket näring men är mycket viktigt när det gäller att få en bra jordstruktur. Alla konventionella jordbrukare som har tillgång till naturgödsel använder den. Allt annat vore slöseri med naturresurser. Den bästa odlingsstrategin i Sverige är IP-odlingen. De flesta odlare är med och många använder samma kontrollföretag som Krav. Kort uttryckt så innebär det att man bara gödslar om det behövs och använder växtskyddsmedel när man är tvungen. På äppelodlarkursen betonades exempelvis kravet på att använda en insektshåv för att bedöma om besprutning behövdes. Man gör en beräkning av nyttoinsekter och skadeinsekter. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
03-08-2010, 10:31
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (Jan Lindgren @ 03-08-2010, 10:00)  Hej! Christa, du har rätt i väldigt mycket. När det gäller kväveläckage har jag bara CULs studier och det gäller hela svenska jordbruket.
Den bästa odlingsstrategin i Sverige är IP-odlingen. De flesta odlare är med och många använder samma kontrollföretag som Krav. Kort uttryckt så innebär det att man bara gödslar om det behövs och använder växtskyddsmedel när man är tvungen. På äppelodlarkursen betonades exempelvis kravet på att använda en insektshåv för att bedöma om besprutning behövdes. Man gör en beräkning av nyttoinsekter och skadeinsekter. MVH Jan Lindgren  låter sunt att först kontrollera om och i så fall hur mycket bekämpning som behövs. Varför jobbar inte alla efter den principen? Man borde arbeta mer med markkartering med, så man vet exakt hur näringsinnehållet varierar så gödslingen kan styras efter behovet. Istället för att ge arealstöd för att intensivodla så borde gårdsstödet gå till markprov och ny teknik.
--------------------
|
|
|
|
|
03-08-2010, 10:44
|
Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 09-03-2009
Medlem nr: 21 517

|
CITAT (Markus_H @ 03-08-2010, 11:31)   låter sunt att först kontrollera om och i så fall hur mycket bekämpning som behövs. Varför jobbar inte alla efter den principen? Man borde arbeta mer med markkartering med, så man vet exakt hur näringsinnehållet varierar så gödslingen kan styras efter behovet. Istället för att ge arealstöd för att intensivodla så borde gårdsstödet gå till markprov och ny teknik. vadå, arealstöd för att intensivodla, hur menar du där..? som jag tolkar dagens regelverk så är det väl riktat åt precis motsatt håll, man får ju gårdsstöd oavsett vad man gör med marken, miljöstöd för kantzoner m m.. däremot så tror jag att man kan komma bra mycket längre i miljöförbättrandet via "Greppa Näringen", hoppas bara att det är lite mer långsiktigt än förra gången, REKO var ju på väg att bli bra innan man la ner det..
|
|
|
|
|
03-08-2010, 12:22
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Jan Lindgren @ 03-08-2010, 10:00)  Hej! Christa, du har rätt i väldigt mycket. När det gäller kväveläckage har jag bara CULs studier och det gäller hela svenska jordbruket.
Plöjningsfri odling är ett bra sätt att bevara jorden och minska läckage och erosion. Det kräver dock användande av herbicider. Plöjningsfri odling är en variant av täckodling. Det finns en liten grupp bönder i Tyskland och Sverige som jobbar mycket aktivt för att skydda sina jordar och på så sätt öka de biologiska aktiviteten. Jag har pratat några timmar med en svensk företrädare och deras tankar är i mitt tycke lysande. Han går omkring med en metallstav och kontrollerar att det inte finns någon plogsula. Nu har hans son tagit över jordbruket och köpt in en bandtraktor för att inte trycka sönder jorden. Naturligtvis är hela gruppen konventionella odlare.
Naturgödsel innehåller inte särskilt mycket näring men är mycket viktigt när det gäller att få en bra jordstruktur. Alla konventionella jordbrukare som har tillgång till naturgödsel använder den. Allt annat vore slöseri med naturresurser.
Den bästa odlingsstrategin i Sverige är IP-odlingen. De flesta odlare är med och många använder samma kontrollföretag som Krav. Kort uttryckt så innebär det att man bara gödslar om det behövs och använder växtskyddsmedel när man är tvungen. På äppelodlarkursen betonades exempelvis kravet på att använda en insektshåv för att bedöma om besprutning behövdes. Man gör en beräkning av nyttoinsekter och skadeinsekter. MVH Jan Lindgren Hur ser du på läckage av bekämpningsmedel till grundvatten och vattendrag?
|
|
|
|
|
03-08-2010, 16:19
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
CITAT (Christa @ 02-08-2010, 20:30)  Var handlar du där de tar 34 kr kilot för kravbananer? Vi köper rättvisemärkta bananer som också är kravodlade. Vi tycker det är viktigt att den som odlar bananerna kan leva på sin lön och inte besprutas med bekämpningsmedel. Inget ovanligt att KRAV-märkta varor/produkter kostar det dubbla (minst), handlar fö. mest på Willys.
|
|
|
|
|
03-08-2010, 17:05
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (malcolm @ 03-08-2010, 17:19)  Inget ovanligt att KRAV-märkta varor/produkter kostar det dubbla (minst), handlar fö. mest på Willys. Men Willys har ju sänkt priserna på sina ekologiska varor! Bananer kostar sällan dubbelt så mycket. På Hemköp tar de 19:90/ kg för vanliga och 29:90 för ekologiska och rättvisemärkta.
--------------------
|
|
|
|
|
03-08-2010, 17:05
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
CITAT (Christa @ 03-08-2010, 13:22)  Hur ser du på läckage av bekämpningsmedel till grundvatten och vattendrag? Hej! Använder man växtskyddsmedel rätt så blir läckaget minimalt. Idag så har vi så effektiva metoder att mäta ämnen att en droppe i en sjö ger utslag, däremot aå har det ingen biologisk betydelse med så små mängder. Alla tillåtna medel bryts ner naturligt. Jag har kollat dricksvattnet på en bondgård som alltid brukats konventionellt. Det finns inte ett spår av växtskyddsmedel i det däremot en något förhöjd radonhalt. Det finns dock människor som är helt olämpliga att använda växtskyddsmedel och sådana kan göra en viss skada. Jag blir orolig när jag ser människor använda hebicider eller tvätta bilen på en grusyta. Det finns tom människor som tvättar bilen på hårdgjorda ytor och låter vattnet rinna ut i dagbrunnen. Okunnighet är ett stort problem. För att vårda odlingsjorden och mätta människor så finns det inget alternativ till att använda växtskyddsmedel. Växtsjukdomar minskar skörden katastrofalt, vilket medför ökade utsläpp per kg producerad mat. Min förhoppning är att med hjälp av GMO så ska man kunna minska användandet av växtskyddsmedel. Vi har redan sett en del positiva resultat. Lite OT. Jag har en liten trädgård där jag har mellan ett tusen och två tusen bärbuskar och fruktträd. Samlingen består av några hundra olika sorter. Jag har alltså skaffat mig ett stort problem eftersom jag inte kan använda växtskyddsmedel på ett effektivt sätt. Det är helt omöjligt att spruta så många sorter på ett säkert sätt. Det märks också tydligt då jag har betydligt fler växtsjukdomar än kommersiella odlingar och skörden minskar radikalt. Det gör nu inte så mycket eftersom jag är pensionär. Eftersom jag inte kan spruta så studerar jag ihärdigt olika odlingssätt för att finna alternativ. Än så länge har jag inte funnit något bra sätt att öka skörden så att det skulle kunna bli lönsamt. Det finns dock ett visst värde i att inte kunna skydda sina växter, man upptäcker snabbt vilka sorter som är extra känsliga. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
03-08-2010, 19:37
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
Intressant tråd.
Kött: Viltkött, närproducerat Fågel: Vildfågel, närproducerad Fisk: Egenfångad eller enligt vår lista på skafferidörren. Sill, ansjovis och surströmming (den senare fjolårets i första hand). Kyckling (inte fågel enl mitt synsätt): Skulle aldrig köpa (men Eva gör det och anrättar) Chark: Viss hemgjord produktion annars enligt pensinärslön Grönt och rotfrukter: Hem- och närproducerat så länge det finns säsong. Annars vad Willys har att erbjuda. Basvaror: Blandat Bröd: Leksands knäcke och grovt mjukt samt "bouchtbröd" (det där med renen = boucht på). Frukt: Billigaste Mejeri: Smör, Becel, ost (oftast närproducerad), Mjölk mm (närproducerat) Kryddor: Hemproducerat enl årstid (viss torkning) annars köpt. Bär och svamp: Närproducerat samt champigninoner. Öl, vin och sprit. Butiken. Det som verkar gott. Men vi kryddar schnaps, likör mm själva. Läsk: Barnbarnen är redan förstörda. Själv dricker jag gärna en cooke när jag kör bil.
Redigerat av Överbölingen: 03-08-2010, 19:40
|
|
|
|
|
03-08-2010, 20:25
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (Markus_H @ 03-08-2010, 18:05)  Men Willys har ju sänkt priserna på sina ekologiska varor! Bananer kostar sällan dubbelt så mycket. På Hemköp tar de 19:90/ kg för vanliga och 29:90 för ekologiska och rättvisemärkta. Får korrigera mina priser lite; konventionella 18:90kr/ kg och rättvisemärkta (ej ekologisk) 24:90kr/ kg på Hemköp idag. +6kr/ kg för rättvisemärkt vilket inte gör någon större skillnad för jag äter ganska sällan bananer och köper på sin höjd ett halvkilo när jag köper.
--------------------
|
|
|
|
|
03-08-2010, 21:26
|

Medlem
Antal inlägg: 4 721
Medlem sedan: 19-07-2008
Medlem nr: 17 660

|
Vad är egentligen närproducerat? Är det att gården ligger inpå knuten eller att kvarnen eller mejeriet ller någon annan förädlingsindustri ligger nära? Läste någonstans att närproducerad mjölk kördes långa vägar till mejeriet, men ändå ansågs närproducerad. Är ordet närprducerat bara ett sätt att marknadsföra en produkt, ungefär som man marknadsför lightprodukter, svenskt kött, häsokost mm.
--------------------
Odlar i zon 2-3 utanför Uddevalla
Den bästa huvudkudden har ett positivt innehåll.
|
|
|
|
netha
|
03-08-2010, 21:29
|
Gäster

|
Mitt närproducerade kött kommer 12 mil härifrån ... finns inget slakteri närmare än så. Trist är att de börjat vacumpacka allt kött ... ser inte så trevligt ut, men tydligen nymodighet som mörar köttet i förpackningen.
Till vintern överväger jag att åka en lite längre bit till gårdsbutik och få fint kött ... icke vacumpackat.
|
|
|
|
|
03-08-2010, 22:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (gnon49 @ 03-08-2010, 22:26)  Vad är egentligen närproducerat? Är det att gården ligger inpå knuten eller att kvarnen eller mejeriet ller någon annan förädlingsindustri ligger nära? Läste någonstans att närproducerad mjölk kördes långa vägar till mejeriet, men ändå ansågs närproducerad. Är ordet närprducerat bara ett sätt att marknadsföra en produkt, ungefär som man marknadsför lightprodukter, svenskt kött, häsokost mm. Tyvärr är ju alla större kedjor inom mejeri, chark/ kött, bröd centraliserade till ett fåtal platser i landet. Enligt en artikel i GP tidigare i år så är "närproducerat" inom Sverige när de frågade olika tillverkare. Många sammansatta produkter har råvaror från hela Europa. Smörgåspålägg är ibland märkt med köttråvara från Sverige, Irland och Tyskland!
--------------------
|
|
|
|
netha
|
03-08-2010, 22:58
|
Gäster

|
Nu måste jag bara slänga in en fråga ang förpackat kött. Hur ser det ut i era butiker ... är köttet vacuumförpackat eller i svarta kar?
|
|
|
|
|
03-08-2010, 23:02
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
Närproducerat? Närmaste pruducentplats?
Baslivsmedel: bönor, rotfrukter, potatis, vissa grönsaker är ju tillfälligt närproducerade. Gryn och mjöl: Kommer väl från hela världen (ingen koll alls). Kryddor: Worldwide och blomhyllan i köket och ev kryddgård. Kött: Köpekött inom 15 mil. Ochvem kan kolla det? Chark: Proscuttio är ju inne! Inte har jag hittat svensk sådan. Fisk: Inom svensk territorialgräns. Fågel: Hemskjuten Kyckling: Om grannen fått för många kycklingar. (annars får det vara för min del). Grönsaker och rotfrukter: Hem - eller närproducerat så länge det går/räcker.
Ställer en förnuftsfråga om surströmming. Kommer den från ÖN aternativt NN. Är den från Nordingrå är den närroducerad men kommer den från Kalix (god)??? Nordsjöfisk som fraktas till Asien för förpackning och nedfrysning – är den närproducerad? Åker jag 25 mil till Ravnkloa i Trondheim och köper ett par kilo rejer – är de närproducerade?
Kontentan av närproducerat borde vara enligt följande frågeställningar: 1. Varifrån kommer förpackningen? 2. Skall jag avstå från ex jasminris mm? 3. Skall soya förbjudas? 4. Skall vi sluta äta Taifood? 5. Skall jag bara köpa svensk whisky? 6. Får jag inte köpa en Heineken? 7. Vad använder jag istället för peppar mm? 8. Får jag inte köpa salt längre?
Krav, svanar och närproducerat och vad det nu kallas, får inte bli fanatism. Men det är i allra högsta grad något att tänka på när man gör sina inköpsval.
|
|
|
|
|
03-08-2010, 23:06
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (netha @ 03-08-2010, 23:58)  Nu måste jag bara slänga in en fråga ang förpackat kött. Hur ser det ut i era butiker ... är köttet vacuumförpackat eller i svarta kar? Nej inte vaccumpackat men ligger i gas i svarta kar men jättelång hållbarhet  köper aldrig sånt kött.... ANki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
03-08-2010, 23:08
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (netha @ 03-08-2010, 23:58)  Nu måste jag bara slänga in en fråga ang förpackat kött. Hur ser det ut i era butiker ... är köttet vacuumförpackat eller i svarta kar? Både och på min lokala Hemköp. Vanlig fläsk, nöt och blandkött packas i affären dagligen (får man hoppas iaf) i svarta tråg med plast över medan kalv, lamm och kycklingfärs kommer vakuumpackat från något centrallager. Kan tänka mig att kött med mindre omsättning som kalv och lamm vakuumpackas för att det håller sig längre. Samtidigt är det tråkigt med fyrkantiga paket som alltid väger lika mycket om man behöver större eller mindre mängd någon gång.
--------------------
|
|
|
|
netha
|
03-08-2010, 23:18
|
Gäster

|
Ska försöka orka ta mig till COOP och ICA och fota köttförpackningarna ... de ser inte vidare aptitliga ut ... sedan när man är hemma och öppnar förp så får man putsa bort en massa senor och hinnor ... det billigaste köttet kostar 94.90 kr/kg ... så var det iaf igår på Coop. Vi har inte det senaste halvåret hittat kött förpackat i svarta tråg  CITAT (Markus_H @ 04-08-2010, 00:08)  Både och på min lokala Hemköp. Vanlig fläsk, nöt och blandkött packas i affären dagligen (får man hoppas iaf) i svarta tråg med plast över medan kalv, lamm och kycklingfärs kommer vakuumpackat från något centrallager. Kan tänka mig att kött med mindre omsättning som kalv och lamm vakuumpackas för att det håller sig längre. Samtidigt är det tråkigt med fyrkantiga paket som alltid väger lika mycket om man behöver större eller mindre mängd någon gång. Här är ju stor omsättning på kött och annat eftersom så många från Norge är här och handlar. På Coop kan de tömma hela hyllor på bara en stund ... lika med charkvaror ... svårt för personaleen att veta hur mycket de ska beställa.
|
|
|
|
|
04-08-2010, 08:15
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
Hej! Närproducerat innebär inte att det automatiskt är särskilt miljövänligt. Jag kan ta ett litet exempel från mig själv. Vi har lite olika fjäderfän hemma. Det ger lite ägg och kött. Synnerligen närproducerat! Fodret åker jag till foderhandlaren och köper. Hur långt har fodret transporterats? Ur miljösynpunkt och rent ekonomiskt så hade det varit bättre att våra ägg och vårt kött producerats nära fodertillverkaren och de färdiga produkterna körts i stor mängd till min närmaste affär där jag köpt dem. Att jag tycker om att ha alla fjäderfäna omkring mig är en rent egoistiskt nöje.
Likadant är det här i trakten när människor sätter sig i bilen och åker några mil för att köpa närproducerade grönsaker. Det är betydligt mer miljövänligt att köpa grönsaker odlade i Spanien och hittransporterade i stora lastbilar. Sedan är det en helt annan sak att det kan vara en upplevelse att se odlingarna och kanske plocka själv. Dessutom tycker jag att det är varje förälders skyldighet att åka med barnen till odlare så att ungarna får en realistisk syn på matproduktion. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|