Till exempel sallatsfrön kostar ju i allmänhet inte så mkt att köpa, och de håller i flera år om du förvarar dem torrt - jag menar alltså att du kanske inte kan så alla frön i en påse (det blir ju ruskigt mkt sallat) - men de går ju att spara några år. Och vill du kan du låta några salladsplantor vara så går de så småningom upp i en "stam" och börjar blomma. De fröna tar du då vara på när de mognat.
Så funkar det ju med de flesta grönsaker, utom de som egentligen är tvååriga (de flesta rotsaker som palsternacka, rödbeta - förmodligen också morot och ex.vis rotselleri - dem får man lämna i landet över vintern så går de upp i "stock/stam" säsongen därpå, och på stocken blommar de.
Men som sagt - några grönsaksfröpåsar är ju inte så dyrt, och räcker flera år.
Det finns några grönsaker som har dålig grobarhet om man sparar frön i påsarna - jag vet att palsternacka och koriander hör dit, kanske finns det några till, men de allra flesta kan du så lite av och spara frön till ett annat år. Och fråga vänner/bekanta/grannar - ofta får folk frön över som de ändå inte vill spara.
Redigerat av EKLO: 16-08-2010, 18:16
|