Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Varför ska pajdeg "vila"?
          Peztis
          Inlägg 18-10-2010, 15:24
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          När man gör pajdeger så står det alltid att man ska låta degen vila svalt minst 30 minuter.

          Varför då? Vad är det som händer med degen medan den vilar?
          Och vad blir det för skillnad på ett pajskal som vilat och ett som inte gjort det, alltså det färdiga resultatet?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 18-10-2010, 16:01
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Jag tror att det är för att den ska gå att kavla eller hantera på annat sätt utan att gå sönder. Jag tror också att den liksom tappar formen och lättare kanar ner från kanten eller rinner ut om den inte får vila, men jag har faktiskt aldrig testat att inte låta degen vila.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Suz
          Inlägg 18-10-2010, 16:42
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 956
          Medlem sedan:
          01-05-2007
          Medlem nr: 10 095



          Ja det där är någonting jag med funderat på..... g.gif

          Känns så "jobbigt" att behöva vänta innan man kan slänga den i ugnen.
          Men jag har hittat ett jättebra recept på matpajsdeg som inte behöver vila (jättegod och nyttig dessutom).
          Fast det kanske var efterättspaj det handlade om??


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 18-10-2010, 16:47
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 18-10-2010, 18:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          Det har bl a att göra med att när man gör pajdeg vill man ha liten glutenbildning (i motsats till bröd där man vill ha så mycket som möjligt). Om ingredienserna är kalla (en del kyler t o m mjölet före bak av paj) och man berbetar degen så lite som möjligt binds väldigt lite gluten till fettet och man får en spröd, frasig deg vid bakningen. När man låter degen vila kallt saktar man ner samma process vilket gör att det inte bildas så mycket gluten när man kavlar ut den.
          Att man vilar den hänger ihop med att man vill bearbeta degen så lite som möjligt. Då fördelas vätska och fett inte jämnt i degen. För att låta degen ta upp vätskan och fettet låter man den vila kallt. Det förhindrar i sin tur att degen krymper. Degen kan krympa p g a att vätska som inte tagits upp av degen förångas vid förbaket och att för mycket gluten bildats vid utbakningen och gluten drar ihop sig lite i värmen när det koagulerar.
          Ett annat tips när man gör pajer med fuktig fyllning (förutom att förbaka den) är att när det är några minuter kvar av förbaket tar man ut pajbotten och penslar den tunt med äggvita eller lätt ihopvispat ägg. Sedan ställer man in den igen de minuter som är kvar av förbaket. Då får man en ganska säker "barriär" mot det flytande och en torr, frasig botten.

          Hittade en kort förklaring på engelska:
          http://www.chow.com/food-news/54827/why-do...rest-pie-dough/

          Redigerat av Kryddan03: 18-10-2010, 18:09


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 18-10-2010, 18:46
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Tack Kryddan!

          Misstänkte att det hade något med gluten att göra.

          Jag brukar dock aldrig låta min pajdeg vila, vill heller inte ha den för frasig och torr. Däremot så förgräddar jag den alltid! Vill heller inte ha den degig och geggig - yick! sick.gif

          Och Suz, jag gör faktiskt oftast INTE dessertpajer! biggrin.gif

          Jag har ett bra recept på dessertpaj som blir så himla gott, där kan man strö potatismjöl i botten för att det inte ska bli för geggigt - beroende på vad man fyller med.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 18-10-2010, 22:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Aha! Har alltid undrat om det ar pajbagaren som skulle vila.

          Skämt åsido. Tack för förklaringen Kryddan03.
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 18-10-2010, 22:50
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          CITAT (Överbölingen @ 18-10-2010, 23:39) *
          Aha! Har alltid undrat om det ar pajbagaren som skulle vila.

          Skämt åsido. Tack för förklaringen Kryddan03.

          Det gör han/hon efter att ha tryckt i sig pajen. wink.gif
          Det finns ett latinskt ordspråk/hälsotips som lyder:
          Post cenam stabis seu mille passus meabis
          (Efter måltiden stå eller tusen steg gå)
          Gillar valfriheten. smile.gif

          Redigerat av Kryddan03: 18-10-2010, 22:54


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 19-10-2010, 09:56
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 17:47) *
          Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif


          Ha ha men det ligger nåt i det


          --------------------


           
          Citera
          Jultorpet
          Inlägg 24-10-2010, 22:58
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 397
          Medlem sedan:
          19-09-2007
          Medlem nr: 12 562



          CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 17:47) *
          Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif


          rotfl.gif
           
          Citera
          Carl
          Inlägg 25-10-2010, 10:34
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 222
          Medlem sedan:
          18-04-2007
          Medlem nr: 9 850



          Den som vill ha lite teori bakom bakning så använd denna länk http://www.bakkemi.se/index.htm
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 25-10-2010, 18:01
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          CITAT (Carl @ 25-10-2010, 11:34) *
          Den som vill ha lite teori bakom bakning så använd denna länk http://www.bakkemi.se/index.htm

          Om man skall baka t ex bröd eller bullar med jäsdeg är det väl en alldeles utmärkt och ganska rolig sida att läsa. Men, inte om man skall baka paj. Då är det ett helt annat resultat man vill uppnå. Möjligen kan man försöka att läsa "tvärtom" eftersom en del av processerna man sätter igång är lika men man vill ha ett i stort sett motsatt resultat. Och det känns ju lite omständligt.

          Redigerat av Kryddan03: 25-10-2010, 18:02


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 03:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon