Peztis
När man gör pajdeger så står det alltid att man ska låta degen vila svalt minst 30 minuter.

Varför då? Vad är det som händer med degen medan den vilar?
Och vad blir det för skillnad på ett pajskal som vilat och ett som inte gjort det, alltså det färdiga resultatet?
ingrids
Jag tror att det är för att den ska gå att kavla eller hantera på annat sätt utan att gå sönder. Jag tror också att den liksom tappar formen och lättare kanar ner från kanten eller rinner ut om den inte får vila, men jag har faktiskt aldrig testat att inte låta degen vila.
Suz
Ja det där är någonting jag med funderat på..... g.gif

Känns så "jobbigt" att behöva vänta innan man kan slänga den i ugnen.
Men jag har hittat ett jättebra recept på matpajsdeg som inte behöver vila (jättegod och nyttig dessutom).
Fast det kanske var efterättspaj det handlade om??
malcolm
Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif
Kryddan03
Det har bl a att göra med att när man gör pajdeg vill man ha liten glutenbildning (i motsats till bröd där man vill ha så mycket som möjligt). Om ingredienserna är kalla (en del kyler t o m mjölet före bak av paj) och man berbetar degen så lite som möjligt binds väldigt lite gluten till fettet och man får en spröd, frasig deg vid bakningen. När man låter degen vila kallt saktar man ner samma process vilket gör att det inte bildas så mycket gluten när man kavlar ut den.
Att man vilar den hänger ihop med att man vill bearbeta degen så lite som möjligt. Då fördelas vätska och fett inte jämnt i degen. För att låta degen ta upp vätskan och fettet låter man den vila kallt. Det förhindrar i sin tur att degen krymper. Degen kan krympa p g a att vätska som inte tagits upp av degen förångas vid förbaket och att för mycket gluten bildats vid utbakningen och gluten drar ihop sig lite i värmen när det koagulerar.
Ett annat tips när man gör pajer med fuktig fyllning (förutom att förbaka den) är att när det är några minuter kvar av förbaket tar man ut pajbotten och penslar den tunt med äggvita eller lätt ihopvispat ägg. Sedan ställer man in den igen de minuter som är kvar av förbaket. Då får man en ganska säker "barriär" mot det flytande och en torr, frasig botten.

Hittade en kort förklaring på engelska:
http://www.chow.com/food-news/54827/why-do...rest-pie-dough/
Peztis
Tack Kryddan!

Misstänkte att det hade något med gluten att göra.

Jag brukar dock aldrig låta min pajdeg vila, vill heller inte ha den för frasig och torr. Däremot så förgräddar jag den alltid! Vill heller inte ha den degig och geggig - yick! sick.gif

Och Suz, jag gör faktiskt oftast INTE dessertpajer! biggrin.gif

Jag har ett bra recept på dessertpaj som blir så himla gott, där kan man strö potatismjöl i botten för att det inte ska bli för geggigt - beroende på vad man fyller med.
Överbölingen
Aha! Har alltid undrat om det ar pajbagaren som skulle vila.

Skämt åsido. Tack för förklaringen Kryddan03.
Kryddan03
CITAT (Överbölingen @ 18-10-2010, 23:39) *
Aha! Har alltid undrat om det ar pajbagaren som skulle vila.

Skämt åsido. Tack för förklaringen Kryddan03.

Det gör han/hon efter att ha tryckt i sig pajen. wink.gif
Det finns ett latinskt ordspråk/hälsotips som lyder:
Post cenam stabis seu mille passus meabis
(Efter måltiden stå eller tusen steg gå)
Gillar valfriheten. smile.gif
netaave
CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 17:47) *
Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif


Ha ha men det ligger nåt i det
Jultorpet
CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 17:47) *
Jag blir helt paj om jag inte får vila. giggle.gif


rotfl.gif
Carl
Den som vill ha lite teori bakom bakning så använd denna länk http://www.bakkemi.se/index.htm
Kryddan03
CITAT (Carl @ 25-10-2010, 11:34) *
Den som vill ha lite teori bakom bakning så använd denna länk http://www.bakkemi.se/index.htm

Om man skall baka t ex bröd eller bullar med jäsdeg är det väl en alldeles utmärkt och ganska rolig sida att läsa. Men, inte om man skall baka paj. Då är det ett helt annat resultat man vill uppnå. Möjligen kan man försöka att läsa "tvärtom" eftersom en del av processerna man sätter igång är lika men man vill ha ett i stort sett motsatt resultat. Och det känns ju lite omständligt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon