Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Gröna äpplen
          biodynamisk
          Inlägg 14-02-2011, 15:24
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 59
          Medlem sedan:
          06-01-2009
          Medlem nr: 20 369



          Jag vill odla gröna äpplen för att de tydligen innehåller mest pektin. Jag skall använda dem för att göra sylt och marmelad av de andra frukterna och bären i min trädgård.
          Är det ngn som vet vilken sort som har mest pektin och som skulle passa att odla här på västkusten,
          zonII-III?
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 17-02-2011, 20:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Vet inte men man säger väl att äpplen som inte är helt mogna innehåller mer pektin än mogna.
          Jag har gjort marmelad på mina Transparente Blanche när de var rätt mogna och det var helt ok. I somras gjorde jag även gélé innan de mognade och den blev fast.

          Transparente Blanche är ju annars ett jättebra mos- och pajäpple. Om man gillar att äta dem direkt så är det ju ett bra träd som ger ofantligt stor skörd - jag gör det inte och fyller komposten till bristningsgränsen.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 17-02-2011, 22:53
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Som Peztis skriver, så är det mest pektin i knappt mogna äpplen. Men mogna kärnor innehåller allra mest pektin! Jag är väldigt noga med att ta undan de flesta kärnorna när jag kokar äppelsaft, men använder dom kärnorna när jag kokar mos och marmelad.
          Tips: pektinet förstörs inte när kärnorna torkar... funkar utmärkt även till apelsinmarmelad-kokning flirting.gif

          Redigerat av Eva-Helene: 17-02-2011, 22:54


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 18-02-2011, 09:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jaha! Så man kan spara på äppelkärnorna och koka med dem när man gör annan sylt/marmelad/gélé?
          Borde i så fall funka att lägga dem i ett litet knyte som kan koka med då så man bara kan lyfta upp det.
          Kan de vara hela eller ska de krossas? Vill ju inte att de ska ge allför mycket smak (för smak ger de ju).

          Då har man lärt sig något idag med. Får jag gå och lägga mig igen? biggrin.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          biodynamisk
          Inlägg 18-02-2011, 17:45
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 59
          Medlem sedan:
          06-01-2009
          Medlem nr: 20 369



          Det med kärnorna var intressant! Misstänker att de inte skall krossas för annars kommer det avge jättemycket smak tror jag... Jag hade tänkt göra gele av äpplena som man sen kan använda för att göra sylt och marmelad. Man kan göra saft och frysa in också och använda på samma sätt.
           
          Citera
          Ezereht
          Inlägg 19-02-2011, 19:12
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 481
          Medlem sedan:
          30-08-2006
          Medlem nr: 8 514



          Annars kan du ju ha kvitten. Dom tror jag ger mycket pektin.


          --------------------
          Temptations come, as a general rule, when they are sought.
          -Margaret Oliphant
          --------------------
          zon 5
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 19-02-2011, 19:30
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Om det är speciellt pektinrikt vet jag inte, men jag har ett träd med Belle de Boscop som är ett matäpple och passar utmärkt till mos, pajer mm där det ger mycket smak.
          Dock tar det ganska många år på sig innan det ger skörd, men när det kommit igång är den riklig. Ett äpple som dessutom går att förvara till långt efter nyår.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 10:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon