CITAT (therese.kvist @ 25-02-2011, 16:20)

5kg äpplen
5 l vatten
1 tsk askorbinsyra
300-400g socker/liter saft
25g citronsyra
Cidermäsk
1. Lägg äpplebitarna i en plasthink som rymmer minst 12liter
2. häll över kokande vatten
3. tillsätt askorbinsyra
4. Täck över med handduk
5. Låt stå i rumstemp i 7-8 dagar
6. Rör om varje dag, efter 3 dagar börjar jäsningen
7. mosa äpplebitarna allt eftersom de mjuknar
Tillsätt sockertillsats efter ca en vecka
1. Sila genom vanlig silduk och låt självrinna
2. Mät saften och häll i en gryta
3. Tillsätt sockret.
4. Värm under omrörning tills sockret är löst
5. Det ska absolut inte koka
6. Tillsätt citronsyran
Omtappning
Här kan man gå tillväga på två sätt.
Har man inte vinjäsningskärl med vattenlås som är den enklaste metoden häller man upp cidern direkt
på flaskor.
Ställ flaskorna på brickor med gasväv över öppningen, cidern kommer skumma några dagar.
Fyll på flakorna och förslut med korkar.
Förvara svalt o låt vila i 3 månader.Så att bottensatsen sjunker.
Den som häller över cidern i jäskärl gör omtappningen efter 6 veckor och efter 3 månader.
Mitt råd är att dra ner på sockret, min cider blev toksöt! Smakar äppelmos!!! Men det beror ju på äpplesorter med! Lycka till
Tipsar om boken Gör eget vin av frukt och bär av Anita Danielsson
Tack för detta!
Tänk att jag känner igen receptet från förra gången, som var 1983.
Eftersom det blev bra då, vad jag minns, kommer jag nog att prova det igen.
Kan undras om det funkar med päron på samma recept...........
niggle