Full version: hemgjord cider
niggle
I tidernas begynnelse bodde vi på landet i ett urgammalt hus, med urgamla äppelträd som gav massor
av äpplen. En sommar gjorde vi cider, som efter vad jag minns, blev väldigt god.
Jag blev pigg på att ta upp detta igen, men har inte kvar receptet längre.

Jag skulle gärna vilja ha recept, och även andra råd kring detta inför kommande säsong.
Kan man använda päron?

vinterhälsningar,
niggle
imjoh
Jag vet att jag har ett recept någonstans från förr, höll på med sånt på 80 talet, även vin. Det är ungefär som att göra vin med jäsdunke och vattenlås, lite bökigt och en del pyssel. Päron går utmärkt, tror att de jäste häftigare än äpple. Återkommer när/om jag hittar receptet.
niggle
CITAT (imjoh @ 24-02-2011, 08:28) *
Jag vet att jag har ett recept någonstans från förr, höll på med sånt på 80 talet, även vin. Det är ungefär som att göra vin med jäsdunke och vattenlås, lite bökigt och en del pyssel. Päron går utmärkt, tror att de jäste häftigare än äpple. Återkommer när/om jag hittar receptet.



väntar otåligt!
therese.kvist
5kg äpplen
5 l vatten
1 tsk askorbinsyra
300-400g socker/liter saft
25g citronsyra

Cidermäsk

1. Lägg äpplebitarna i en plasthink som rymmer minst 12liter
2. häll över kokande vatten
3. tillsätt askorbinsyra
4. Täck över med handduk
5. Låt stå i rumstemp i 7-8 dagar
6. Rör om varje dag, efter 3 dagar börjar jäsningen
7. mosa äpplebitarna allt eftersom de mjuknar

Tillsätt sockertillsats efter ca en vecka

1. Sila genom vanlig silduk och låt självrinna
2. Mät saften och häll i en gryta
3. Tillsätt sockret.
4. Värm under omrörning tills sockret är löst
5. Det ska absolut inte koka
6. Tillsätt citronsyran


Omtappning

Här kan man gå tillväga på två sätt.
Har man inte vinjäsningskärl med vattenlås som är den enklaste metoden häller man upp cidern direkt
på flaskor.
Ställ flaskorna på brickor med gasväv över öppningen, cidern kommer skumma några dagar.
Fyll på flakorna och förslut med korkar.
Förvara svalt o låt vila i 3 månader.Så att bottensatsen sjunker.
Den som häller över cidern i jäskärl gör omtappningen efter 6 veckor och efter 3 månader.


Mitt råd är att dra ner på sockret, min cider blev toksöt! Smakar äppelmos!!! Men det beror ju på äpplesorter med! Lycka till

Tipsar om boken Gör eget vin av frukt och bär av Anita Danielsson
niggle
CITAT (therese.kvist @ 25-02-2011, 16:20) *
5kg äpplen
5 l vatten
1 tsk askorbinsyra
300-400g socker/liter saft
25g citronsyra

Cidermäsk

1. Lägg äpplebitarna i en plasthink som rymmer minst 12liter
2. häll över kokande vatten
3. tillsätt askorbinsyra
4. Täck över med handduk
5. Låt stå i rumstemp i 7-8 dagar
6. Rör om varje dag, efter 3 dagar börjar jäsningen
7. mosa äpplebitarna allt eftersom de mjuknar

Tillsätt sockertillsats efter ca en vecka

1. Sila genom vanlig silduk och låt självrinna
2. Mät saften och häll i en gryta
3. Tillsätt sockret.
4. Värm under omrörning tills sockret är löst
5. Det ska absolut inte koka
6. Tillsätt citronsyran
Omtappning

Här kan man gå tillväga på två sätt.
Har man inte vinjäsningskärl med vattenlås som är den enklaste metoden häller man upp cidern direkt
på flaskor.
Ställ flaskorna på brickor med gasväv över öppningen, cidern kommer skumma några dagar.
Fyll på flakorna och förslut med korkar.
Förvara svalt o låt vila i 3 månader.Så att bottensatsen sjunker.
Den som häller över cidern i jäskärl gör omtappningen efter 6 veckor och efter 3 månader.
Mitt råd är att dra ner på sockret, min cider blev toksöt! Smakar äppelmos!!! Men det beror ju på äpplesorter med! Lycka till

Tipsar om boken Gör eget vin av frukt och bär av Anita Danielsson

Tack för detta!
Tänk att jag känner igen receptet från förra gången, som var 1983.
Eftersom det blev bra då, vad jag minns, kommer jag nog att prova det igen.
Kan undras om det funkar med päron på samma recept...........

niggle
therese.kvist
Päron låter gott!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon