Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Lever-recept efterlyses, helst allt-i-ett-grytor
          Eva-Helene
          Inlägg 04-03-2011, 18:01
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Min mamma brukade göra levergryta med bl.a. lök och potatis i när jag var barn. Nu har jag plötsligen börjat gilla lever blink.gif men mor minns inte alls hur hon gjorde crying.gif
          Jag skulle ju kunna prova mig fram..men det känns definitivt inte lockande - det är fler än mig som ska äta...

          Någon som har ett hyfsat recept? Helst utan grädde!


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Fågelvägen
          Inlägg 04-03-2011, 18:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 550
          Medlem sedan:
          18-01-2005
          Medlem nr: 4 889



          Ingen levergryta, men det här är en jättegod kombination:
          Potatismos (av potatis, inget pulvermos!) kryddat med riven pepparrot
          Stekta lökringar med stekta äppelklyftor
          Lever i 4-5 cm breda bitar SNABBT stekta i het panna.

          Ingen grädde, men duktigt med smör i potatismoset. Levern ska vara lite rosig inuti. "Om det är lammlever behöver man bara visa stekpannan för den"...


          --------------------
          Zon 2-3, en gammal trädgård med höjdskillnader på över 4 m. Gillar förvandlingar - med berg, sten och växter som material

           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 04-03-2011, 18:52
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag brukar göra en levergryta med svamp, lök och bacon och istället för grädde använder jag creme fraische.
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 04-03-2011, 21:44
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          Så här gör man:
          Lägg ungnötlever i vatten i kylskåpet i ett dygn.
          Häll ut vattnet och skär levern i kuber 2 x 2 cm, som rullas i mjöl.
          Bryn smör i en panna och stek leverbitarna på svag värme, så de blir genomstekta.
          Blanda i hackad lök.
          Häll i kaffegrädde och hackad persilja. Krydda med salt och vitpeppar.
          Slutligen toppar man med knaperstekt bacon, som fått rinna av på hushållspapper först.
          Serveras med kokt ris och skivad tomat.
          SMASKENS!

          hälsar niggle
           
          Citera
          omk
          Inlägg 05-03-2011, 01:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 549
          Medlem sedan:
          25-07-2010
          Medlem nr: 32 435



          TYVÄRR gillar 50% av familjen inte lever (dvs min man), MEN jag har lyckats få till en liten blandning med KYCKLINGlever som t.o.m han tar en extra portion av !! Den kan förmodligen även göras med kalvlever ?

          Kycklingleverbitar steks tillsammans med småhackad lök (gärna röd) i ganska rikligt med smör och krossad/mortlad rosépeppar i en stekpanna. Sen blandar du i cremefraiche. Lite vitlök. Naturligtvis salt o peppar. Koka några minuter. KLART !!

          Servera gärna med ris, så såsen kan sugas upp ordentligt ...


          + En enkel men god sallad, från en vän i Frankrike.
          Du delar vanliga salladsblad & sköljer dem i kallt vatten. Ruskar ur så mkt av vattnet som du kan (du kan lägga dem i en diskhandduk och klappa dem eller vira in dem i handduken och snurra över huvudet några ggr UTOMHUS !!). Låt salladsbladen ligga i handduken i kylen någon timma iaf. De ska vara KALLA !

          Precis inför serveringen steker du kycklinglever i rikligt med smör. Kryddar med salt & VITpeppar. Sen blandar du snabbt ihop den kalla salladen med den varma kycklinglevern och serverar BUMS ! OTROLIGT GOTT !!

          Redigerat av omk: 05-03-2011, 02:16


          --------------------
          Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 05-03-2011, 16:09
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (niggle @ 04-03-2011, 21:44) *
          Så här gör man:
          Lägg ungnötlever i vatten i kylskåpet i ett dygn.
          Häll ut vattnet och skär levern i kuber 2 x 2 cm, som rullas i mjöl.
          Bryn smör i en panna och stek leverbitarna på svag värme, så de blir genomstekta.
          Blanda i hackad lök.
          Häll i kaffegrädde och hackad persilja. Krydda med salt och vitpeppar.
          Slutligen toppar man med knaperstekt bacon, som fått rinna av på hushållspapper först.
          Serveras med kokt ris och skivad tomat.
          SMASKENS!

          hälsar niggle


          Så brukar jag också göra men jag låter levern ligga en timme eller så i mjölk istället för vatten.
          Kokt potatis kan man ju lägga i och låta puttra med mot slutet. Rikligt med grädde ska det vara flirting.gif
          Man kan tillaga kycklinglever på samma sätt, mums!

          Redigerat av *Stintan*: 05-03-2011, 16:10


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          fuchsian
          Inlägg 05-03-2011, 16:13
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 631
          Medlem sedan:
          31-05-2010
          Medlem nr: 30 760



          Urk! sick.gif det värsta jag vet, men alla tycker olika. Blev tvingad att äta det som barn men den kom upp fortare än jag anade. ....Fuchsian.....

          Redigerat av fuchsian: 05-03-2011, 16:14
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 05-03-2011, 22:52
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (*Stintan* @ 05-03-2011, 16:09) *
          Så brukar jag också göra men jag låter levern ligga en timme eller så i mjölk istället för vatten.
          Kokt potatis kan man ju lägga i och låta puttra med mot slutet. Rikligt med grädde ska det vara flirting.gif
          Man kan tillaga kycklinglever på samma sätt, mums!

          Fast jag tycker att det blir lite äckligt med allt blod och annat i mjölken. Jag gör likadant med njure och
          om man har turen att komma över en nyskjuten hare.

          ...... det här låter bättre än vad det är. Resten av flocken avskyr allt detta, utom äldsta dottern, som gärna kommer hem när det vankas lever.
          För egen del har jag inte någon förståelse för nutida attityder. Man äter gärna t.ex. chicken-bits, som innehåller precis vad som helst, var som helst i från. Men t.ex. en ärlig oxtunga betraktas som slakteriavfall.
          Vår matkultur är i fritt fall.

          niggle
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 06-03-2011, 00:08
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag lägger inte levern i vare sig mjölk eller vatten innan stekningen, inte rullar jag den i mjöl heller, det var det gamla sättet att laga lever på. Istället för grädde använder jag creme fraische, mycket godare och mindre fett och man klarar sig utan redning, några droppar soja i bara för färgens skull. Njure har jag bara gjort en gång och aldrig mer.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 06-03-2011, 13:28
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (malcolm @ 06-03-2011, 00:08) *
          Jag lägger inte levern i vare sig mjölk eller vatten innan stekningen, inte rullar jag den i mjöl heller, det var det gamla sättet att laga lever på. Istället för grädde använder jag creme fraische, mycket godare och mindre fett och man klarar sig utan redning, några droppar soja i bara för färgens skull. Njure har jag bara gjort en gång och aldrig mer.


          Ja du säger det men vad är det för fel att laga på gammalt vis när man vet att resultatet blir bra?
          Om man inte lägger ungnötlever i mjölk som drar ur blod (kanske funkar vatten lika bra det har jag aldrig testat) och sen doppar i mjöl innan stekning så blir det ju äckligt i stekpannan av en massa koagulerat blod. Det behövs ingen redning när man använder grädde i levergrytan heller.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          fuchsian
          Inlägg 06-03-2011, 13:39
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 3 631
          Medlem sedan:
          31-05-2010
          Medlem nr: 30 760



          Min mamma var dålig på att laga mat så därifrån kommer mycket av vissa avesioner mot de rätter som gäller djur och inälvsmat...... no.gif Hon gjorde ju såpa av en del som vi inte åt upp, eller vad det nu kan heta, ... tvål?`!..

          Vi äter endast undandagsvis kött och dottern är helt vegerian sen länge.
          Jag läste i tråden och jag förstår att många hade dessa rätter i hemmet, så inget konstigt med det.
          ... Fuchsian ......

          Redigerat av fuchsian: 06-03-2011, 13:41
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 06-03-2011, 16:17
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Levergryta med rökt bog
          Ungnötslever
          Rökt bog (Rökt sida eller bacon går också bra)
          Lök i "klyftor" eller hela smålökar
          Hela champinjoner
          Grädde
          Skär ungnötslever i kuber, häll lite vetemjöl kryddad med salt och svartpeppar i en plastpåse. Lägg i levern och skaka om. Skär den rökta bogen i kuber.
          Bryn levern, klyftad gul lök, bog och champinjoner i smör. Häll på grädde och lite kinesisk soja. Låt det puttra i ca 15-20 minuter.
          Supergott!
          Lägger aldrig levern i vare sig vatten eller mjölk. Har bara hört att man bör lägga svinlever i mjölk för att den inte ska smaka beskt och otäckt. Men svinlever har man väl bara när man gör leverpastej?


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 06-03-2011, 19:26
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Levergryta gör jag i princip som Blomstertanten, det brukar bli fantastiskt gott. Bryner först (utan smör) rökt sidfläsk eller bacon, lägger så över fläsket i gryta. Bryner sedan levern (kalv- eller ungnötslever) rätt kort i fettet från fläsket (och ev. lite smör). Kryddar med lite salt och svartpeppar från kvarn. Lägger över levern i grytan med fläsket. Bryner sedan lök, brukar finnas fett kvar i pannan, och till sist kantareller (champinjoner är godare här, men vi har kantareller i överflöd) . Allt åker sedan i grytan såklart.

          Vispar ur stekpannan med lite vatten, häller över i grytan (mycket god smak här). Häller i grädde i grytan. Och låter det småputtra ett tag. Eventuellt åker lite dijonsenap i. Toppar med skuren bladpersilja, när det är säsong för den, när grytan står på bordet.

          Jag duttar över mjöl såsom Blomstertanten, nästa gång lägger jag i kryddor i påsen också (tack!).

          Inte heller jag lägger levern i vare sig vatten eller mjölk. Något blod har inte koagulerat i min panna, vad jag har sett. Blodet innehåller massor av järn.

          Lever ska vad jag förstår inte överstekas, då lär det bli skosula. Och kanske blod som koagulerar i pannan?

          Men mamma lade alltid levern i mjölk, jag tror t.o.m. att det var över natten. Mamma visste inte alltid bäst.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          niggle
          Inlägg 06-03-2011, 21:24
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (smuleborg @ 06-03-2011, 19:26) *
          Levergryta gör jag i princip som Blomstertanten, det brukar bli fantastiskt gott. Bryner först (utan smör) rökt sidfläsk eller bacon, lägger så över fläsket i gryta. Bryner sedan levern (kalv- eller ungnötslever) rätt kort i fettet från fläsket (och ev. lite smör). Kryddar med lite salt och svartpeppar från kvarn. Lägger över levern i grytan med fläsket. Bryner sedan lök, brukar finnas fett kvar i pannan, och till sist kantareller (champinjoner är godare här, men vi har kantareller i överflöd) . Allt åker sedan i grytan såklart.

          Vispar ur stekpannan med lite vatten, häller över i grytan (mycket god smak här). Häller i grädde i grytan. Och låter det småputtra ett tag. Eventuellt åker lite dijonsenap i. Toppar med skuren bladpersilja, när det är säsong för den, när grytan står på bordet.

          Jag duttar över mjöl såsom Blomstertanten, nästa gång lägger jag i kryddor i påsen också (tack!).

          Inte heller jag lägger levern i vare sig vatten eller mjölk. Något blod har inte koagulerat i min panna, vad jag har sett. Blodet innehåller massor av järn.

          Lever ska vad jag förstår inte överstekas, då lär det bli skosula. Och kanske blod som koagulerar i pannan?

          Men mamma lade alltid levern i mjölk, jag tror t.o.m. att det var över natten. Mamma visste inte alltid bäst.

          Mja..... enligt min högst privata och ovetenskapliga uppfattning, är det ju så att levern är reningsverket i en kropp. Det handlar således inte om att i första hand bli av med blodet, utan kanske andra föroreningar som rimligen borde finnas där. (Tänker på min egen lever). Eftersom mjölk innehåller en viss mängd fett, är det lättare för ovälkomna gäster att utvecklas där. Därför förfäktar jag vatten.
          Men i vilket fall som helst..... kolla på en näringstabell och jämför lever med andra livsmedel, då ska man finna att lever är något av det nyttigaste man kan förtära.

          niggle
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 09-03-2011, 06:17
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Mjölken tar bort en del av den skarpa leversmaken också.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 20-07-2025, 17:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon