|
|
  |
Köttlobby ligger bakom dieter, Nyheter/Ekot |
|
|
|
30-08-2011, 16:05
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Cacki @ 30-08-2011, 16:29)  En liten del av förklaringen är ju också bl.a att ovanjordsgrönsakerna som vi i vårt klimat äter till stor del måste odlas i växthus eller måste fraktas långa vägar. Jo men det finns ju massor av käk som fraktas långt.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
30-08-2011, 16:12
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Jubbe063 @ 30-08-2011, 16:45)  Hmm, kan ha fel, men gräs-grödor (ris, majs, hits, vete, havre etc...) Är ofta det enda alternativet globalt sett pga torr jord, fattig jord, sumpmark etc där rotfrukter inte kan växa. Gräsgrödor är ju helt OK ur resurs- och miljörsynpunkt, men absolut inte lågkolhydratkost. Det som ökar är ju sallad, baljväxter, pumpaväxter, tomter mm
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
30-08-2011, 16:25
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Aqvakul @ 30-08-2011, 17:12)  Gräsgrödor är ju helt OK ur resurs- och miljörsynpunkt, men absolut inte lågkolhydratkost. Det som ökar är ju sallad, baljväxter, pumpaväxter, tomter mm Sallad odlas ju året om i Sverige, tomater också stor del av året. Skulle vara pumpaväxter då och baljväxter rekommenderas inte alls har jag för mig. Jag tror fortfarande inte att lågkalorikost är värre ur resurs- och miljösynpunkt än någon annan kost.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
30-08-2011, 16:36
|

Medlem
Antal inlägg: 6 240
Medlem sedan: 04-11-2005
Medlem nr: 6 755

|
CITAT (*Stintan* @ 30-08-2011, 17:05)  Jo men det finns ju massor av käk som fraktas långt. Fast jag ser det nog mer som så att man aldrig kan "rättfärdiga" sina fel man gör med att andra också gör fel om du förstår hur jag menar. Jag är en lika stor bov jag fast kanske i lite andra avseende och är inte ute efter att sätta någon stämpel på någon annan heller, det hoppas jag att du förstår. Det här med att välja rätt väg är sannerligen inte det lättaste men det stora flertalet gör nog så gott vi kan. Huvudsaken är ju trots allt att vi gör nåt.
Redigerat av Cacki: 30-08-2011, 16:38
--------------------
**Cacki z 3**
|
|
|
|
|
30-08-2011, 17:09
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Cacki @ 30-08-2011, 17:36)  Fast jag ser det nog mer som så att man aldrig kan "rättfärdiga" sina fel man gör med att andra också gör fel om du förstår hur jag menar. Jag är en lika stor bov jag fast kanske i lite andra avseende och är inte ute efter att sätta någon stämpel på någon annan heller, det hoppas jag att du förstår. Det här med att välja rätt väg är sannerligen inte det lättaste men det stora flertalet gör nog så gott vi kan. Huvudsaken är ju trots allt att vi gör nåt. Nej jag menade inte att rättfärdiga utan mer att jag jämförde vad jag stoppade i mig förr med hur det är nu med lågkolhydratkost. Det gäller mycket mer närodlat nu och mycket renare och som jag tror sundare. Jag tror att man blir rätt kostmedveten om man lägger om kosten seriöst. Jag kan inte heller se att jag äter mer grönsaker än förr om än det blir lite mer av det ena men mycket mindre eller inget av det andra. Det där beror ju också på vilken nivå man lägger sig. Jag åt ju tomater, gurka, paprika, succhini, broccoli, vitkål och blomkål förr också och är det något jag äter mer av nu så är det de sista tre. Jag tror helt enkelt att det är fel folk man ger sig på i den här frågan.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
Azur
|
30-08-2011, 18:48
|
Gäster

|
Nonsens. Som om det var två svenska dietister som kom på lowcarb-dieterna, eller som om deras resultat på något vis misstänkliggör alla de hundratals studier som gjorts internationellt.
Usel journalistik. Riktigt dåligt.
|
|
|
|
|
30-08-2011, 18:51
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
Att byta ut proteinet i sina lokalproducerde ägg och kött från lokala bönder mot sojaprotein kan väl inte vara mer miljövänligt??
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
Rihane
|
30-08-2011, 19:12
|
Gäster

|
CITAT (Anki på Öland @ 30-08-2011, 19:51)  Att byta ut proteinet i sina lokalproducerde ägg och kött från lokala bönder mot sojaprotein kan väl inte vara mer miljövänligt?? Säg inte det. Beror på hela ledet, vad hönan och kossan äter och tusen andra saker. Helt omöjligt att hålla koll på.
|
|
|
|
|
30-08-2011, 19:18
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (Rihane @ 30-08-2011, 20:12)  Säg inte det. Beror på hela ledet, vad hönan och kossan äter och tusen andra saker. Helt omöjligt att hålla koll på. Om du säger så så får jag tro på det. Men jag är i alla fall glad att Öland är det kotätaste landskapet och att fler och fler sätter ut får på Alvaret och strandängarna för annars finge vi hålla oss på vägarna och skulle inte se mycket av naturen för det skulle växa igen totalt där annars.
Redigerat av Anki på Öland: 30-08-2011, 19:18
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
30-08-2011, 19:40
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
Nu är det ju inte unikt för köttindustrin att bekosta forskning inom sitt område, nästan all forskning bekostas av proucenter inom olika områden. Alla universitet och högkolor har ju nära samarbete med företag och det är väl inget som säger att forskningresultaten blir sämre för det. Gita
|
|
|
|
|
30-08-2011, 20:36
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Anki på Öland @ 30-08-2011, 19:51)  Att byta ut proteinet i sina lokalproducerde ägg och kött från lokala bönder mot sojaprotein kan väl inte vara mer miljövänligt?? Du har en poäng i det. Tyvärr så äter svenska kor ofta kraftfoder baserat på soja. Det kan tyvärr också vara soja som odlas där man huggit ner regnskogen för att få odlingsmark. Just det har jag skrivit till LRF om. Om korna äter inhemsk mat och går ute så stor del av året som möjligt så vete katten. Det går ju åt en större areal för att få fram animaliskt protein än vegetabiliskt men om det är t ex allvaret och sådan mark som inte lämpar sig för odling av mat så kan man ju inte jämföra bara arealåtgång. Om man köper ekokött så är det nog bättre ur klimatsynpunkt än vanligt kött.
|
|
|
|
|
30-08-2011, 22:18
|

Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369

|
Så här ser verkligheten ut. Djur lider för den snöda vinningens och det billiga köttets skull. Köttfärs för 39:90 kilo någon  ? http://www.youtube.com/watch?v=ljxg0zTT7lk&NR=1
|
|
|
|
|
30-08-2011, 22:22
|
Medlem
Antal inlägg: 1 427
Medlem sedan: 14-09-2010
Medlem nr: 33 889

|
CITAT (Anki på Öland @ 30-08-2011, 19:51)  Att byta ut proteinet i sina lokalproducerde ägg och kött från lokala bönder mot sojaprotein kan väl inte vara mer miljövänligt?? Över 90% av all soja som Sverige importerar går till djurfoder. Så det "lokalproducerade" köttet (och andra animalier) är orsaken till den intensiva och miljövidriga sojaodlingen i Amazonas.
|
|
|
|
|
30-08-2011, 22:27
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Köper närproducerat! CITAT (batski @ 30-08-2011, 23:22)  Över 90% av all soja som Sverige importerar går till djurfoder. Så det "lokalproducerade" köttet (och andra animalier) är orsaken till den intensiva och miljövidriga sojaodlingen i Amazonas. Alla bönder utfordrar inte sina djur med soja! Det är väl grisar och kycklingar det är fråga om.
Redigerat av *Stintan*: 30-08-2011, 22:33
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
31-08-2011, 05:34
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (*Stintan* @ 30-08-2011, 23:27)  Köper närproducerat! Alla bönder utfordrar inte sina djur med soja! Det är väl grisar och kycklingar det är fråga om. Det finns dom som odlar eget kraftfoder i form av baljväxter men nötkreatur äter det också.
|
|
|
|
|
31-08-2011, 06:15
|

Medlem
Antal inlägg: 1 504
Medlem sedan: 09-07-2005
Medlem nr: 6 154

|
CITAT Nu bildas organisationen Svenskt Viltkött
Jägareförbundet Västmanland är nu inne på sitt andra år av det framgångsrika projektet Älgveckan. I höst utökas projektet och kommer innefatta nio län i Mellansverige. I fjol ägde Älgveckan rum på cirka 15 restauranger, serveringar, skolbespisningar, konditori och butiker i länet. Totalt mötte 30 000 portioner älgkött nya konsumenter under veckan. Jordbruksverket såg mycket positivt på arbetet och beslöt skjuta till pengar för att kunna vidareutveckla arbetet i projektet inom ”Matlandet Sverige”. I år går projektet vidare och har nu utökats till nio län i Mellansverige som genomför älgveckan den andra veckan i november. För att få en enklare hantering av viltets väg till tallriken, samtidigt som konsumenten alltid ska garanteras en perfekt produkt, tog Jägareförbundet Västmanland initiativ till ett möte. Där deltog företrädare för vilthanteringsanläggningarna i Mellansverige samt de största anläggningarna i syd och orr, representanter från Livsmedelsverket, viltköttshandlare, Yrkesjägareföreningen, LRF och Jägareförbundet.
Ny branschorganisation Parterna möttes på Kungsbyn utanför Västerås för diskussioner om regler, lagar, möjliga förenklingar, gemensam marknadsföring och inte minst möjligheten att starta en branschorganisation som skulle gagna alla parter i kedjan – från skogen till tallriken. Dagen avslutades i stor enighet om att direkt bilda en branschorganisation! Så blev också fallet och en interimsstyrelse utsågs för organisationen för Vilthanteringsanläggningar. Arbetsnamnet på organisationen blev Svenskt Viltkött, skriver Jägareförbundet Västmanland i ett pressmeddelande. Mer ekologiskt än så går väl bara att få med spjut eller pil och båge.
|
|
|
|
|
31-08-2011, 07:39
|
Medlem
Antal inlägg: 1 427
Medlem sedan: 14-09-2010
Medlem nr: 33 889

|
CITAT (dahla @ 31-08-2011, 07:15)  Mer ekologiskt än så går väl bara att få med spjut eller pil och båge.  Och du tror att det skulle gå att mata 7 miljarder människor på det sättet? Läs detta allihop: This Time We’re Taking the Whole Planet With UsJag har alltid varit skeptisk till konspirationsteorier och undergångsprofeter, men den här gången är jag rädd att det är sant. Och det mest tragiska är att vi inte kommer att vakna förrän det är helt kört  Det är så fruktansvärt FRUSTRERANDE
|
|
|
|
|
31-08-2011, 08:01
|
Medlem
Antal inlägg: 1 222
Medlem sedan: 18-04-2007
Medlem nr: 9 850

|
Tycker att kött är gott och tänker att fortsätta kött utan dåligt samvete. Att jordens befolkning ökar är ett stort problem på sikt. Mycket större än den diffusa klimatförändringen. Kan tänka mig att diskutera barn begränsningar i både I land som U land är en politisk het potatis.
|
|
|
|
|
31-08-2011, 08:08
|
Medlem
Antal inlägg: 1 427
Medlem sedan: 14-09-2010
Medlem nr: 33 889

|
CITAT (Carl @ 31-08-2011, 09:01)  Tycker att kött är gott och tänker att fortsätta kött utan dåligt samvete. Att jordens befolkning ökar är ett stort problem på sikt. Mycket större än den diffusa klimatförändringen. Kan tänka mig att diskutera barn begränsningar i både I land som U land är en politisk het potatis. Ja frågan borde verkligen lyftas upp och diskuteras, men tyvärr ligger det inte i de mäktiga företagenas eller politikernas intresse att göra det, eftersom vårt ekonomiska system bygger på ständig tillväxt... Men vad ska vi med tillväxt till när allt kollapsar?!? Äsch, det skulle ändå inte hjälpa, folk skulle antagligen bara fortsätta göra som de känner för blundandes för verkligheten. Att vi människor ska vara så dåliga på att se helheten
Redigerat av batski: 31-08-2011, 08:14
|
|
|
|
|
31-08-2011, 08:11
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Christa @ 31-08-2011, 06:34)  Det finns dom som odlar eget kraftfoder i form av baljväxter men nötkreatur äter det också. Och? Menar du att det är lika illa som att utfordra dem med soja från nerhuggna regnskogar?
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|