Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Förvaring av allt ätbart, Tips om förvaring i matkällare
          kolmask
          Inlägg 06-10-2011, 21:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 95
          Medlem sedan:
          01-05-2009
          Medlem nr: 22 842



          Vet inte om tråden hamnar rätt, men jag gör ett försök smile.gif

          Jag funderar på att börja utnyttja vår matkällare lite mer. I år blev min egen skörd ganska mager med jag tänker inför nästa säsong kanske odla lite mer så att man kan spara och ha ett tag. Jag tänker även att det vore toppen att kunna handla på sig t.ex. massvis med rotfrukter nu när det är billigt.

          Är det någon som har erfarenhet av att lagra livsmedel i matkällare och vete vad man bör tänka på? Temperaturen där nere pendlar en del, just nu är det väl 12 grader kanske, och under vintern kan det bli minusgrader.

          Jag har hört att man inte ska förvara rotfrukter tillsammans med andra livsmedel, gäller det även för hemmabruk eller är det bara i restaurangkök?
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 07-10-2011, 09:27
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Du måste först och främst försäkra dig om att det aldrig går ner på minusgrader, annars förstörs allt du lagt ner i källaren.

          Förvaring:
          Potatis i en luftig låda.
          Morötter, palsternacka, betor osv helst i sand eller torv i hinkar eller plastlådor. Dom torkar lätt.
          Samma gäller alströmeria och dahliaknölar.
          Vitkål har jag aldrig sparat, men den ska ju också gå förvara.
          Lök någon annanstans, inte i fuktig jordkällare. All lök mår bättre torrt, även om det är lite varmt.

          Allt annat väl förpackat - sylt, saft i glas.

          Att man inte får ha rotfrukter med andra livsmedel i restaurangkök är för att man inte ska få jordbakterier i andra ingredienser. Det gäller främst beredningen.
          Det är mycket lättare att förvara och hantera rotfrukter och annat hemma.
          Om du inte tänker förvara sallad och gurka i potatislåren så är det nog ingen fara. :=)



          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 07-10-2011, 12:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Se om du kan komma över sk champinjonlådor, de är perfekta att förvara allt i och man kan trava dem på höjden.
          Känner du någon som jobbar inom restaurangbranchen? Där brukar de ha massor av dessa.

          Normalt brukar det ju inte gå ned till minusgrader i en matkällare. Är du säker på att det gör det? Lägg en termomter som visar minus och max redan nu så får du se hur temperaturen svänger. Vill du göra det bekvämt för dig så kan du ju sätta en trådlös så att du kan läsa av varje dag inomhus utan att behöva traska dit.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          kolmask
          Inlägg 07-10-2011, 12:20
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 95
          Medlem sedan:
          01-05-2009
          Medlem nr: 22 842



          Jag ska dubbelkolla det där med temperaturen i vintern, men jag har för mig att det är något som frusit tidigare om åren. Vi har faktiskt flera trådlösa mottagare till vår väderstation så en ska definitivt placeras i matkällaren i år. Blir det minus kan man ju ha en frostvakt som går på.

          Hur gör man med sand som ska användas till förvaring. Vi har en sandlåda som inte används för tillfället, men om man tar sand där så känns det som att man kan få med sig insekter och kryp in i matkällaren.

          Hur är det med squash? I år stannar nog skörden på tre ynka frukter, men nästa år hoppas jag på lite mer. Vintersquash då alltså.

          Och äpplen, kan man slänga in det med?
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 07-10-2011, 12:40
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Äpplen är perfekt i matkällaren. Slå in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem i en låda. Se till att de inte har några skavanker för då börjar de ruttna och sedan så sprider det sig till de andra äpplena. Kolla dem då och då.

          Sanden borde du kunna sila ren och är du rädd för kryp mm så kan du värma den i ugnen eller mikron. Lämpligen bör den ju sedan svalna innan den används för annars har du frukt- och grönsaksmos! biggrin.gif

          Insekter och kryp lär du dock ha ändå i matkällaren, de brukar ju gilla de tillhållena.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          kolmask
          Inlägg 08-10-2011, 11:00
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 95
          Medlem sedan:
          01-05-2009
          Medlem nr: 22 842



          När man ska förvara i sand, hur mycket sand snackar vi om då? Ska samtliga grönsaker ligga helt begravda i sand, eller ska det vara lite sand i botten?
           
          Citera
          Bajare
          Inlägg 11-10-2011, 20:49
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 25
          Medlem sedan:
          23-07-2006
          Medlem nr: 8 246



          CITAT (kolmask @ 08-10-2011, 12:00) *
          Ska samtliga grönsaker ligga helt begravda i sand, eller ska det vara lite sand i botten?


          Ja, de skulle vara helt begravda i sand. Sanden ska bilda ett microklima då det finns tillräkligt vatten så att grönsaker torka inte så mycket.

          Bajarel

          Redigerat av Bajare: 11-10-2011, 20:50
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 01:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon