|
Ska koka ärtsoppa, har ni bra "husmorstips"? |
|
|
|
17-10-2011, 21:14
|

Medlem
Antal inlägg: 756
Medlem sedan: 05-03-2008
Medlem nr: 14 406

|
Jag kollade inte datumet på kartongen, men de var helt nyköpta. Jag köpte lite dyrare ekologiska ärtor (det var fortfarande billigt) men sånt är ju förstås risk att de blir kvar i butiken ett tag. Det här är dock en stor mataffär i Stockholm city, så jag tror inte de var gamla. Jag får prova igen. Lagerblad lät gott!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|
|
|
|
|
18-10-2011, 19:50
|
Medlem
Antal inlägg: 50
Medlem sedan: 12-07-2010
Medlem nr: 32 053

|
I den grön rutiga vegetariska kokboken finns det godaste (i min smak) ärtsoppereceptet! Man kokar ärtor i en timme med lagerblad, pepparkorn, ingefära och lök. Efter en timme lägger man i morötter och så koka ½h till. Sen kryddar man med buljong, timjan och mejram. Och så till det bästa av allt, man tärnar halloumiost och lägger i (det står ½ paket, jag tar alltid ett helt, det är så fantastiskt gott!). Till det, precis som du skrev, stark senap!
|
|
|
|
|
18-10-2011, 21:51
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Såg idag att det finns gula ärtor som inte behöver blötläggas. Tror dom var utan skal också.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
19-10-2011, 17:46
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
CITAT (smuleborg @ 17-10-2011, 19:34)  Passar också på att göra ärtsoppa på kokspadet av rimmat fläsklägg (fläsklägg, lök, morötter och vad det nu är vi brukar ha i kokvattnet, lite efter säsong). Det blir en härlig grund till soppan. Och så används det som blir över av fläskläggen (tärnad) i ärtsoppan (vi tar till, så det blir mycket över). Kryddar ärtsoppan med lagerblad, mejram och timjan. Ska testa ingefära nästa gång. Grovkornig senap serveras vid sidan om.
Nam, nam. Rimmat fläsklägg med rotmos; dan efter härlig ärtsoppa (och resten fryses in).
Vi lägger ärtorna i blöt i typ ett dygn. Vi har aldrig haft problem med hårda ärtor. För kort koktid? Eftersom vi använder kokspadet av rimmat fläsklägg, är det ju inte helt osaltat om man säger så. Ärtornas kvalitet? Nä, jag har aldrig hårda ärtor i min soppa. Rimmad fläsklägg är delikat. Jag brukar ta vara på spadet efter julskinkan och frysa in i portioner, som jag sedan använder till ärtor. Det gröna på purjolöken blir gott i. Salig mor lärde mig också att använda tärnad potatis, som koker itu men gör att soppan blir tjockare och godare. Rotmos, ja! Särskilt om man får fatt på rimmad oxbringa.
|
|
|
|
|
19-10-2011, 20:25
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (niggle @ 19-10-2011, 18:46)  Nä, jag har aldrig hårda ärtor i min soppa. Rimmad fläsklägg är delikat. Jag brukar ta vara på spadet efter julskinkan och frysa in i portioner, som jag sedan använder till ärtor. Det gröna på purjolöken blir gott i. Salig mor lärde mig också att använda tärnad potatis, som koker itu men gör att soppan blir tjockare och godare.
Rotmos, ja! Särskilt om man får fatt på rimmad oxbringa. Ja, så gör också vi, tar hand om julskinkespadet (så himla mycket nam nam). Att låta någon potatis med är bra i väldigt mycket, naturlig redning som du skriver. Märkligt det där med rimmad oxbringa; jag tycker rimmat fläsklägg (med ben naturligtvis) är godare. Det är såklart en smaksak (eller så kan jag inte tillreda oxbringa!).
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
19-10-2011, 21:52
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (josohl @ 17-10-2011, 12:51)  Man skall inte salta blötläggningsvatten, varken för ärtor, linser eller bönor. Om man saltar kommer det att svälla mindre eftersom det osmotiska trycket in blir lägre.
Om ärtorna/bönorna är för gamla förblir de hårda hur länge man än kokar dem! Jag har iof märkt problemet mer med bönor än med ärtor. Kolla alltså datum på ärtor och bönor som allt annat och låt dem inte stå i skafferiet i åratal! Ska och ska, det blir ju bättre då så det fortsätter jag nog med.
--------------------
|
|
|
|
|
20-10-2011, 22:07
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
CITAT (smuleborg @ 19-10-2011, 21:25)  Ja, så gör också vi, tar hand om julskinkespadet (så himla mycket nam nam).
Att låta någon potatis med är bra i väldigt mycket, naturlig redning som du skriver.
Märkligt det där med rimmad oxbringa; jag tycker rimmat fläsklägg (med ben naturligtvis) är godare. Det är såklart en smaksak (eller så kan jag inte tillreda oxbringa!). Rent allmänt tycker jag att fläsk vinner över oxkött. Med oxbringa som undantag. Ska man vara riktigt petig, tycker jag att man måste ha Colemans superskarpa senap till oxbringan. Dessutom ska det i så fall vara gröna ärtor till rotmoset.
|
|
|
|
|
20-10-2011, 23:52
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
Den här tråden kära matlagare är fylld av kulturhistoria. Se bara till skillnaden mellan styv och rinnande ärtsoppa. Ibland t o m klar. Landskapsskillnader tror jag mig också kunna utläsa.
En kommentar. Min salig mors "Stora kokboken", tryckår 1940, som håller för den bästa a la cartematlagningen rekommenderar att fläsket serveras vid sidan av soppan!!!
By side:
Roliga kommentarer i boken är bland annat att tjädern skall plockas och bör tas ur innan den anrättas!!!
Dessutom ingår näringslära! Man ägnar flera sidor åt serviett vikning. Rådjurssadel med engelsk trangering osv. Den kokboken och Tore Wretmans "Matminnen" samt Annas kokbok hämtar jag idéer från. Det är också länge sedan jag släppte rödvin till vilt och vitvin till fisk. Ett friskt, smakrikt och syrligt vitt vin går bra till vilt lika väl som ett mjukt mustigt rött vin passar till vissa fiskrätter.
|
|
|
|
|
21-10-2011, 17:57
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
CITAT (Överbölingen @ 21-10-2011, 00:52)  Den här tråden kära matlagare är fylld av kulturhistoria. Se bara till skillnaden mellan styv och rinnande ärtsoppa. Ibland t o m klar. Landskapsskillnader tror jag mig också kunna utläsa.
En kommentar. Min salig mors "Stora kokboken", tryckår 1940, som håller för den bästa a la cartematlagningen rekommenderar att fläsket serveras vid sidan av soppan!!!
By side:
Roliga kommentarer i boken är bland annat att tjädern skall plockas och bör tas ur innan den anrättas!!!
Dessutom ingår näringslära! Man ägnar flera sidor åt serviett vikning. Rådjurssadel med engelsk trangering osv. Den kokboken och Tore Wretmans "Matminnen" samt Annas kokbok hämtar jag idéer från. Det är också länge sedan jag släppte rödvin till vilt och vitvin till fisk. Ett friskt, smakrikt och syrligt vitt vin går bra till vilt lika väl som ett mjukt mustigt rött vin passar till vissa fiskrätter. Jag har också ett ex av Stora kokboken som var mors. Jag tror den är från 1935. När jag gått ut gymnasiet 1978, jobbade jag som kypare på Grand Hotell i Lund. På torsdagar serverade vi ärtsoppa med en sidotallrik med kokt fläsk, korv och en bit kokt bringa. Till det fick man ett bröd och pannkakor. Man fick "svänga" på soppan och äta hur mycket som helst. Tog man bara vatten till, kostade det hela 12.50. Vilket var billigt. (Lika mycket som en stor starköl kostade) Det värsta var alla akademiskt lagda gäster som skulle ha varm punsch till soppan. Efter några timmar hade man punschkladd upp till armbågarna.
|
|
|
|
|
23-10-2011, 18:23
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
Även jag har "Stora kokboken", den var min mammas. Tore Wretmans "Svensk husmanskost" är också en guldgruva vad gäller just svensk husmanskost (och lite rolig att läsa i dagens ljus, han skriver om husmödrar och annat). Mannerströms "Husmanskost" känns i sammanhanget väldigt modern, men är matnyttig på sitt sätt.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
netha
|
09-11-2011, 22:36
|
Gäster

|
CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 07-10-2011, 06:56)  Jag lagar inte så gärna mat, men nu har jag lagt gula ärtor i blöt för att koka ärtsoppa. Känner mig väldigt huslig! Jag har kokat egen ärtsoppa förr, för jag gillar ärtsoppa. Jag lagar det ungefär en gång vart fjärde år eller så...
OK, nu ligger ärtorna i blöt sen igår kväll och ska få ligga tills ikväll. Jag har bytt vatten några gånger, det ska visst vara bra. Jag brukar ha mer lök, timjan och mejram än vad som står på kartongen. Jag har en bit stekfläsk som ska i. Men nån som har något annat tips på hur det blir en "ovanligt god" ärtsoppa?
Den man köper färdig tycker jag är helt OK, den är ganska "grötig". När min mamma kokar blir det ofta väldigt vattnigt med hela ärtor som simmar runt. Vad gör hon för fel? Jag måste lära mig att bryta trenden i familjens felaktiga ärtsoppekok. På kartongen stod att man kunde ha i en bit ingefära, nån som testat det?
Tips och erfarenheter emottages tacksamt! Jag rensar och sköljer ärtorna och blötlägger dem över natten i rikligt med vatten och 1 msk salt. På fm dagen efter häller jag bort vattnet, sköljer ett par ggr och fyller sedan på med vatten men bara drygt hälften av vad som anges på pkt. Koka upp, skumma och plocka allteftersom bort skal som flyter upp och fyll på med mer vattten om grytan blir för tjock. Ha gärna i en hel gul lök som får koka med tills det är dags att ha i rimmade fläsket som jag skurit smått. Går utmärkt att frysa! Tar strax ut en burk ur frysen till morgondagens middag.
|
|
|
|
|
09-11-2011, 23:10
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
Fick, i förra veckan, smaka några skedar på en ärtsoppa med lite speciell smak. Tillagaren lägger i ETT skalat "hafstärnat" svenskt äpple i soppan som, precis som Smuleborg och Niggle skriver lite högre upp, fungerar precis som en potatis, dvs reder soppan litegrann. Otroligt god, lite annorlunda smak ! Hon är noga med just SVENSKT äpple, för dess speciella smak. MEN, då ska man INTE ha söt senap till, utan bara STARK ! (Dessutom var "soppan" mer som en ragu eller nåt, kunde nästan ätas med gaffel !  MUMSIGT !!)
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|